В Україні набув чинності новий закон про Конституційний суд

10:35, 03.08.2017

Нова редакція закону "Про Конституційний Суд" набула чинності, після офіційного оприлюднення газетою «Голос України» в Україні в четвер.

 

Закон передбачає зміну структури, повноважень КСУ, а також установлення процедури розгляду конституційної скарги.

 

Також впроваджується конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду.

 

Згідно із законом, КС буде діяти в складі 6 колегій, 2 сенатів і Великої палати. Крім того, суд отримує право видавати забезпечувальні накази й зупиняти дію будь-якої законодавчої норми, конституційність якої оскаржується.

 

При цьому також впроваджується відповідальність за невиконання рішень КС.

 

Законом істотно підвищується зарплата суддів КС - до 75 прожиткових мінімумів (близько 120 тис. гривень). Суддя КС у відставці буде одержувати довічне грошове утримування в розмірі 50% окладу - близько 60 тисяч гривень.

 

З метою надання експертної допомоги в конституційних процесах за конституційними скаргами у Конституційному Суді тимчасово, на термін до 1 січня 2020 року, впроваджується інститут спеціального радника, яким може бути компетентний у цьому питанні іноземець, але не громадянин Росії.

 

Забезпечення діяльності спеціального радника здійснюється за рахунок міжнародної технічної допомоги або міжнародних організацій.

 

Ухвалити новий регламент і затвердити нову структуру КС повинен протягом трьох місяців до 3 листопада.

 

Нагадаємо, ухвалення нового закону про КСУ відбувалося зі скандалом: 11 квітня Рада відхилила законопроект № 5336-1 і відмовилася ухвалити нову редакцію закону "Про Конституційний Суд". Проте у червні в парламент був внесений новий законопроект № 6427-д з аналогічними законодавчими пропозиціями.

 

Вже 13 липня Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону "Про Конституційний Суд", внісши правку про відкрите голосування за уповноваженого з прав людини.

 

Проти цієї поправки протестували активісти, вимагаючи таємного голосування за омбудсмена та нарікаючи на підміну пропозиції. Президент Петро Порошенко, який попри заклики підписав закон про КС, запропонував вирішити питання з омбудсменом окремо.