Грицак не визнає помилок СБУ в справі вбивства Шеремета

12:41, 25.05.2017

Глава Служби безпеки України Василь Грицак запевняє, що його помилки слідства, допущені під час розслідування кримінального провадження щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, не стосується його підлеглих.

 

Про це пан Грицак заявив під час прес-конференції у четвер.

 

"Ми вилучали за окремим дорученням слідчого 4 жорстких диски за однією адресою. І ці 4 жорстких диска були передані в Нацполіцію без будь-яких втручань у них. Тому про помилки, які були виявлені в слідстві, будь ласка, запитуйте у Генпрокурора. До нас ніяких звернень з цього приводу не надходило", - сказав голова СБУ.

 

Зазначимо, що пан Грицак мав на увазі заяву Генпрокурора Луценка про помилку слідства, згідно з якою, не було вилучено один з найважливіших відеозаписів. Тоді як загалом слідчі вилучили 201 камеру.

 

Серед іншого, голова СБУ запевнив, що колишній співробітник спецслужби Ігор Устименко, який фігурує у журналістському розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета, не має стосунку до Служби безпеки із квітня 2014 року і був звільнений за станом здоров’я.  

 

"Громадянин України Устименко дійсно був військовослужбовцем Служби безпеки України. Якщо мені не зраджує пам’ять, він був звільнений 29.04.2014 року. З того часу, і Президент теж, до речі, про це сказав, було звільнено понад 2 тис. співробітників, після Революції гідності. У тому числі був звільнений і громадянин Устименко", - наголосив Грицак, відповідаючи на запитання журналістів.

 

Він зазначив, що СБУ не може проводити допит Устименка, адже провадження  розслідується Головним слідчим управлінням Нацполіції. Втім, спецслужба готова надати і надає усіляке сприяння розслідуванню.

 

"Ми готові надати максимальне сприяння і продовжуємо надавати допомогу у розслідуванні цього провадження. Тому ми посприяємо встановленню його місцезнаходження, доставлення, чого завгодно. Ми зацікавлені в тому, щоб встановити істину", - заявив Грицак.

 

При цьому, на його переконання, встановити, що саме Устименко робив неподалік квартири Шеремета, буде нескладно: "І я переконаний, що істину в цьому випадку встановлювати доведеться не довго. Тому, що є людина. Вона не ховається. Вона в рамках кримінального провадження в ході допиту зобов’язана буде пояснити, що вона там робила. І перевірити його алібі не складе великих труднощів", - зазначив голова СБУ.

 

Нагадаємо, 10 травня було презентовано розслідування журналістів OCCRP та "Слідства.Інфо" щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, що сталося 20 липня 2016 року.

 

Згідно з даними розслідування, Ігор Устименко, який працював раніше в СБУ, був помічений біля будинку Шеремета принаймні упродовж кількох годин тієї ночі, коли під автівку журналіста було закладено вибухівку.