Генпрокуратура оскаржить рішення Інтерполу щодо Януковича і Клюєва

22:14, 03.05.2017

Рішення Інтерполу щодо зняття з розшуку колишнього президента Віктора Януковича і його сина Олександра буде оскаржене Генпрокуратурою України найближчим часом.

 

Про це заявив начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, повідомляє прес-служба ГПУ в середу.

 

Пан Горбатюк підтвердив, що Комісією з контролю за файлами Інтерполу на сесії в період 27 лютого - 3 березня 2017 року прийнято рішення про видалення файлів Інтерполу щодо червоної картки розшуку, тобто про зняття з міжнародного розшуку підозрюваного Віктора Януковича.

 

За його словами, інформація з цього приводу надійшла до правоохоронних органів України наприкінці квітня 2017 року.

 

"Органи Інтерполу попередили про конфіденційність наданої інформації і що вона не підлягає розголошенню", - зазначив Сергій Горбатюк.

 

Водночас, представник ГПУ додає, що прийняття такого рішення мотивоване саме наявними недоліками українського законодавства щодо обрання запобіжного заходу стосовно розшукуваних осіб та статусу підозрюваного. Він також підтвердив, що саме з цієї причини Інтерпол припинив розшук колишнього голови адміністрації Президента часів Януковича - Андрія Клюєва. 

 

«На сьогоднішній день висновки Інтерполу опрацьовуються, за наслідками чого буде прийняте рішення щодо подальших дій і, зокрема, можливого внесення змін до діючого законодавства», - каже пан Горбатюк.

 

Начальник Департаменту спецрозслідувань ГПУ також підкреслив, що "зняття з міжнародного розшуку Януковича відбулося не з причин недоліків слідства чи допущених порушень слідчими органами".

 

І наголосив, що відповідне рішення буде оскаржене.

 

"На мою думку, рішення пропрацьовується, ми маємо зробити висновки, як діяти: оскаржувати це рішення і вносити зміни до законодавства, дослухаючись до умов Інтерполу", - сказав він.

 

Раніше, на запит слідчих Генеральної прокуратури України Інтерпол оголосив колишнього президента Віктора Януковича у розшук у кримінальному провадженні за його підозрою у розтраті коштів, виділених на будівництво телекомунікаційної лінії спеціального зв’язку під час приватизації ВАТ "Укртелеком".

 

3 травня стало відомо, що Інтерпол зняв з розшуку колишнього президента України Віктора Януковича, а також його сина Олександра з невідомих причин.

 

Також Інтерпол припинив розшук колишнього міністра енергетики часів Януковича  Едуарда Ставицького, колишнього голови адміністрації Президента Андрія Клюєва тощо.