Мер Дніпра Борис Філатов заборонив демонтаж радянських барельєфів на Центральному мосту

21:52, 03.05.2017
Мер Дніпра Борис Філатов заборонив демонтаж радянських барельєфів на Центральному мосту

Центральний міст Дніпра містить барельєфи із датою "1917".

Міський голова Дніпра Борис Філатов заборонив демонтувати барельєфи радянської доби на Центральному мосту через Дніпро.

 

Про це Філатов заявив журналістам у середу.

 

За його словами, барельєфи при в’їзді на міст залишаться на своїх місцях і після завершення капітального ремонту об’єкта. При цьому, як саме барельєфи впишуться у проект реконструкції мосту, на думку Філатова, визначатимуть підрядники ремонту.

 

Водночас у Дніпропетровському обласному центрі охорони історико-культурних цінностей повідомили, що барельєфи на мосту не перебувають на обліку і не є об’єктом охорони.

 

«До декомунізації вони не мають ніякого стосунку. Це елемент декору. Але це є авторська робота і тому, мабуть, потрібно з’ясовувати з авторами цього витвору», – сказала керівник центру Лідія Голубчик у коментарі Радіо Свобода.

 

У свою чергу, член комісії з питань декомунізації, створеної при міськраді, громадський активіст Олег Черненко зауважив, що, на його думку, і назва мосту, який свого часу був найменований на честь 50-річчя жовтневої революції, і барельєфи на ньому, встановлені до тієї ж дати, «підпадають під декомунізацію».

 

 

Раніше у Дніпрі заступник міського голови Михайло Лисенко заявив, що барельєфи радянської доби, які є на мсту через Дніпро, має бути знесено. Він навіть називав заплановану дату, але того дня демонтаж не відбувся.

 

Символічні барельєфи на мосту в Дніпрі встановили понад півстоліття тому, це – постаті жінок і чоловіків роботи українського скульптора Юрій Павлова. Їхня загальна вага складає кілька десятків тонн.