В Одесі пофарбували в червоне дошку маршалу Жукову (відео)

13:47, 29.04.2017
В Одесі пофарбували в червоне дошку маршалу Жукову (відео)

Розфарбовувати маршала Жукова активістам ніхто не заважав.

Кілька активістів у камуфляжній формі розмалювали червоною фарбою меморіальну дошку радянському маршалу Георгію Жукову на стіні військкомату в Одесі у п’ятницю.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ в суботу.

 

Сталося це на вулиці Піроговській, тоді як на перетині проспекту Небесної сотні (стара назва - проспект Маршала Жукова) і вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії приблизно у цей самий час повалили пам’ятний знак Жукову.

 

Поліція вже відкрила кримінальне провадження за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

 

За даними видання «Думская», ці дії вчинили активісти організації "Рада громадської безпеки", яка підтримує мера Одеси Геннадія Труханова.

 

При цьому, над дошкою Жукову написали червоною фарбою “Декомунізовано”. Подія сталася біля вказівника “Межа поста”, однак варта проігнорувала дії активістів.

 

Зауважимо, що саме в будівлі військомату в роки Другої світової війни перебувало командування Одеським військовим округом. Цим округом після війни командував маршал Жуков.

 

Як повідомляла «УМ», Одеська міська рада під час сесії в середу, 26 травня, повернула старі назви низці вулиць, які в ході декомунізації перейменував колишній голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі.

 

Зокрема, в Одесу хотіли "повернути" вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії, Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова, вулицю і провулок Бабушкіна тощо. Депутати також проголосували за перейменування вулиць, які були названі на честь загиблих воїнів АТО.

 

За цим фактом прокуратура Одеської області у четвер, 27 квітня, розпочала кримінальне провадження.

 

Вже 28 квітня Приморський районний суд Одеси визнав нечинним рішення Одеської міської ради про повернення "декомунізованим" вулицям старих назв.

 

Напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що мер Одеси Геннадій Труханов вирішив ветувати скандальне рішення міськради про перейменування вулиць. Сталося це після того, як із мером зустрілися і «добре, аргументовано поговорили» міністр МВС Арсен Аваков і глава адміністрації Президента Ігор Райнін.