Рада прийняла закон про конкурентний ринок електроенергії

16:21, 13.04.2017
Рада прийняла закон про конкурентний ринок електроенергії

Споживачі стануть суб'єктами ринку електроенергії.

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ринок електричної енергії» у четвер. Законом передбачається введення конкурентніших відносин на енергоринку, в тому числі і на роздрібному, де кінцевий споживач зможе обирати постачальника електроенергії.

 

За прийняття відповідного законопроекту №4493 в цілому проголосували 277 народних депутатів.

 

Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електроенергії і регулює відносини, пов’язані з її виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем та постачанням.

 

А також впроваджує норми Третього енергетичного пакету Євросоюзу, в тому числі в питанні розділення компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

 

Він також передбачає дворічний перехідний період з моменту набуття чинності на впровадження всіх сегментів нового ринку, в тому числі ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу наперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку, ринку допоміжних послуг та роздрібного ринку.

 

«Даний законопроект упроваджує ринкові відносини між усіма учасниками ринку електроенергії України та європейським співтовариством, починаючи від виробництва електроенергії і закінчуючи споживачем. Споживач отримує право суб'єкта ринку, тоді як зараз він може отримати тільки те, що йому надає один постачальник – обленерго, а ціна визначається непрозоро Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)», - сказав депутат-доповідач законопроекту Лев Підлісецький.

 

Законопроект також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачу.

 

"Трейдери здійснюватимуть купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми договорами або на ринку "на добу наперед" чи внутрішньодобовому ринку", - йдеться у пояснювальній записці.

 

Існування трейдерів на ринку електричної енергії, на думку авторів, має позитивно вплинути на ліквідність ринку та сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Крім цього, законопроектом запроваджується система спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електроенергії.

 

До спеціальних обов’язків відносяться, зокрема: купівля е/е за "зеленим" тарифом, надання універсальних послуг, виконання функцій постачальника "останньої" надії та сплата компенсаційних платежів.

 

Нагадаємо, законопроект "Про ринок електричної енергії" в першому читанні парламент ухвалив 22 вересня. До другого читання до документа було подано понад 1135 правок, їх опрацювала спеціально створена робоча група. На засіданні 6 квітня депутати не змогли ухвалити проект закону в цілому та відправили його на повторне друге читання.