Голова Нацбанку Валерія Гонтарева йде у відставку з 10 травня

11:46, 10.04.2017
Голова Нацбанку Валерія Гонтарева йде у відставку з 10 травня

Валерія Гонтарева нарешті наважилася повідомити про відставку офіційно.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева офіційно повідомила про свою відставку орієнтовно з 10 травня.

 

Про це пані Гонтарева заявила під час брифінгу в понеділок.

 

«Майже після трирічного перебування на пості глави Національного банку, я прийняла рішення залишити цю посаду і залишити Центральний банк. Я подала Президенту офіційну заяву про відставку», - сказала голова НБУ і висловила сподавання, що Президент Петро Порошенко задовольнить її прохання.

 

При цьому, вона не виключає, що якщо Верховна Рада проголосує за її відставку в найближчі дні, вона піде раніше.

 

Пані Гонтарева додала, що згідно усталеної практики, про важливі рішення керівництво НБУ повідомляє за місяць. Тому вона планує залишити свою посаду 10 травня.

 

Очільниця Нацбанку додала, що змін у складі правління та політиці НБУ не передбачається. Вона сподівається, що її наступником стане "політично незалежна фігура".

 

Гонтарева переконана, що повністю виконала своє завдання на посаді, а про нові посади поки що не думає, оскільки хоче відпочити.

 

На її думку, вперше в історії України відставка голови Нацбанку не є політичним рішенням. При цьому, вона готова у будь-який час доповісти на пленарному засіданні Верховної Ради про результати своєї діяльності на цій посаді.

 

Зауважимо, рішення про відставку глави НБУ схвалює Президент України, а затверджує Верховна Рада. Згідно Конституції України, керівник Нацбанку  призначається Верховною Радою за поданням Президента України терміном на 7 років.

 

На початку березня 2017 року Валерія Гонтарева не виключила можливість своєї відставки. Чутки про відставку голови НБУ ширилися останніми тижнями, але в Нацбанку їх офіційно заперечували.

 

Зокрема, про відставку пані Гонтаревої заявляла голова фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді Ірина Луценко.