У Києві сплюндрували пам'ятник Олені Телізі

12:56, 18.03.2017
У Києві сплюндрували пам'ятник Олені Телізі

Вандалів, які вчинили наругу на пам'ятником Олені Телізі, обіцяють знайти і покарати.

Вандали облили червоною фарбою пам'ятник Олені Телізі у Бабиному Яру в Києві в ніч на суботу. Влада Києва відкрила пам’ятник поетесі і діячці ОУН менше місяця тому.

 

Про це повідомив голова ОУН Богдан Червак у Facebook  в суботу.

 

«У Бабиному Яру здійснено акт вандалізму. Вночі, ховаючись від людей, негідники облили червоною фарбою пам’ятник визначній діячці ОУН Олені Телізі. Без сумніву, здійснено провокацію не лише проти ОУН і Олени Теліги, а проти України і українського народу», - написав пан Червак.

 

На його думку, все це вкладається у сценарій дестабілізації ситуації в країні, тому він не виключає, що «сценаристи сидять у Кремлі».

 

«У будь-якому випадку правоохоронні органи мають знайти винних. Бандити мають бути покарані. Олена Теліга віддала життя у боротьбі за Україну. Але виявилося, що навіть після смерті вона не дає спокою ворогам України. Навіть мертвою вселяє у них страх. Бандитів знайдемо і покараємо. У цьому не маю сумнівів», - запевняє Богдан Червак.

 

У свою чергу, голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний у коментарях до посту додає, що у п’ятницю ввечері милувався пам’ятником і запевняє, що на той час, «там усе було чисто».

 

Як повідомляла «УМ», пам'ятник Телізі був відкритий 25 лютого. Він обійшовся бюджету Києва приблизно у 8 млн грн.

 

Олена Теліга народилася в родині української інтелігенції 21 липня 1906 року в селищі Ільїнське під Москвою. Пізніше її родина переїхала до Польщі, а згодом до Чехії. Там Олена познайомилася з Михайлом Телігою, кубанським козаком і колишнім сотником Армії УНР — своїм майбутнім чоловіком. У грудні 1939 р вони переїхали до Кракова, де Олена зустріла свого давнього знайомого Олега Ольжича (Олега Кандибу) і вступила в ОУН.

 

22 жовтня 1941 року Олена Теліга приїхала до Києва, де очолила Спілку українських письменників. У Києві вона відкрила пункт харчування для своїх соратників, співпрацювала з редакцією газети «Українське слово», видавала тижневик літератури і мистецтва «Літаври».

 

9 лютого 1942 р Олена Теліга була заарештована. Разом з нею добровільно здався гестапо і її чоловік. На стіні камери вона намалювала тризуб і залишила напис: «Тут сиділа и звідси йде на розстріл Олена Теліга».

 

Вважається, що Олена Теліга була розстріляна разом з чоловіком в Бабиному Яру 21 лютого 1942 року.