Сенат Польщі відкликав законопроект про заборону українського націоналізму

09:18, 09.03.2017

Сенат Польщі відкликав з Сейму свій законопроект про заборону пропагування комунізму, в якому заборону розширено також і на “український та литовський націоналізм”.

 

Про це інформує видання Nasz Dziennik.

 

Як повідомив газеті сенатор від правлячої партії “Право і Справедливість” Єжи Червінський, який є автором поправок, що розширяє поняття тоталітарний устрій на “український та литовський націоналізм”, законопроект вилучено з розгляду на засіданні Сейму за ініціативою маршалка Сенату Станіслава Карчевського.

 

З яких причин пан Карчевський пішов на такий крок не повідомляється.

 

Зазначимо, що відповідний законопроект у середині грудня 2016 року був знятий з порядку денного нижньої палати польського парламенту і відправлений на доопрацювання до Сенату.

 

Згодом, у лютому 2017 року сенатори партії “Право і Справедливість” не захотіли підтримати ініціативу маршалка Сенату Марека Карчевського про відкликання із Сейму законопроекту.

 

У проекті закону є визначення, що “тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український і литовський націоналізм, пруський, російський і німецький мілітаризм”. Відтак особи, організації чи події, які символізують комунізм чи інший тоталітарний устрій, не “можуть вшановуватися чи пропагуватися пам’ятниками”.

 

Законопроект у такому вигляді викликав протести серед національних меншин Польщі і представників польських опозиційних партій. Під час обговорення цього питання на комісії з питань національних та етнічних меншин Сейму вони наголошували, що це може призвести до “війни з пам’ятниками”.

 

Польські експерти підкреслювали, що, наприклад, термін “український націоналізм” може трактуватися дуже широко. Відтак, це може призвести до абсурдних ініціатив демонтажу багатьох пам’ятників, включно з пам’ятником Тарасу Шевченку.