Громадські активісти провели акцію біля Солом'янського суду та навідалися в гості до його голови

07:57, 06.03.2017
Громадські активісти провели акцію біля Солом'янського суду та навідалися в гості до його голови

Сергій Лещенко виступає під будівлею Солом'янського суду (Юлія Тичківська)

Громадські активісти провели акцію біля будівлі, у якій зараз розміщено Солом'янський районни суд міста Києва. Вони вимагали розблокувати роботу установи та негайно розглянути справу із обрання запобіжного заходу для відстороненого від посади на час слідства голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Акцію організовували Центр протидії корупції, Авто-майдан Київ. Також були присутні нардеп Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Юрій Дерев'янко, представники "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі, Давид Сакварелідзе та інші активісти РНС, колишні бійці "Азова" та молодь з "Національного корпусу".

Активісти з "Національного корпусу" вирішили привернути увагу голови суду до проблеми під її будинком.

"У ситуації, коли судова система відмовляється прийняти рішення, учасники мирної акції протесту змушені вжити заходів, які не дозволять підозрюваному уникнути правосуддя", - вважає Мустафа Наєм.

Учасники блокування Солом'янського райсуду заявляли, що основна мета акції - не дати можливості вивезти Насірова з будівлі суду.

Також вони планують домогтися призначення чергового судді, який зможе розглянути клопотання захисту Насірова про відвід судді Олександра Бобровника та призначити іншого суддю для обрання запобіжного заходу.

Представники "Автомайдана" заблокували виїзд з двору будівлі суду, де знаходився Роман Насіров.

Активісти з "Національного корпусу" приїхали додому до голови Солом'янського суду та закликали її перервати вихідний іа прибути на робоче місце.

Вони сподівалися, що Людмила Шереметьєва допоможе вирішити проблему із призначенням новго судді у справі Насірова, адже Олександру Бобровнику адвокати оголосили відвід.

Активістам вдалося поспілкуватися з суддею, але вона відмовилася приїжджати до будівлі суду та пригрозила викликати поліцію, що мала вгамувати активістів.

Народний депутат Сергій Лещенко заявив, що групою депутатів Верховної Ради буде ініційовано кримінальне розслідування відносно глави Солом'янського райсуду Києва Людмили Шереметьєвої за зрив роботи суду.

"Відповідну заяву буде направлено в Генпрокуратуру і НАБУ, якщо до 19 години неділі вона не виконає свої прямі обов'язки - а саме організувати роботу суду по справі Насірова", - написав депутат.

За його інформацією, ввечері в суботу Солом'янський суд відвідав Ярослав Головачов, який очолює Апеляційний суд Києва.

"Голова Солом'янської суду Шереметьєва сказала не виходити на роботу другому черговому судді, унеможлививши розгляд відводу судді у справі Насірова в терміни його перебування під вартою. Таким чином, було зроблено все, щоб до 23 години обрання запобіжного заходу Насірову так і не відбулося - і його відпустили з-під варти", - заявив Лещенко.

Про нічні події в будівлі суду розповів Мустафа Наєм.

"Сидимо в суді. Ну, як сидимо - ходимо туди-сюди по коридорах, сидіти особливо ніде, півтора стільця на поверх. Навколо ходять адвокати підозрюваного, сам клієнт - в залі поруч", - написав він.

Нагадаємо, що будівлю суду на Вознесенському узвозі не вперше блокують активісти. У грудні 2016 року постраждалі у "справі 30 листопада" (побиття мітингарів на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року) розпочали постійно знаходилися в залі для засідань більше 30 днів, щоб привернути увагу до затягування розгляду справи проти екс-беркутівців.