Українців позбавлять можливості оплачувати комуналку в розстрочку

13:43, 14.02.2017

Міжнародний валютний фонд виступає за скасування можливості громадянам, які не отримують житлові субсидії, платити за житлово-комунальні послуги в розстрочку.

 

Про це йдеться у проекті меморандуму України та МВФ, передає «Економічна правда» у вівторок.

 

Зокрема, МВФ вимагає до 1 квітня 2017 року скасувати норму, згідно з якою домогосподарства, що не отримують субсидій, можуть здійснювати оплату за опалення протягом 12 місяців (у розстрочку - Ред.).

 

Варто відзначити, що цей пункт досі залишається неузгодженим.

 

Згідно з меморандумом, МВФ також вимагає знизити норми споживання з 5,5 до 4,5 кубометра на 1 кв. метр для індивідуального опалення, і з 65 до 51 кВт/г за 1 кв. метр електроенергії, що використовується для індивідуального опалення.

 

Цей пункт Україна частково виконала. Зокрема, переглянуто соціальні нормативи використання газу для індивідуального опалення: з 5,5 кубометра до 5,0 кубометра на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

 

Також переглянуто нормативи використання електроенергії для індивідуального опалення: з 65 кВт·г до 51 кВт·г на 1 кв. метр опалювальної площі.

 

Згідно з прогнозами «УМ», Україна не отримає грошей від МВФ у сумі близько 1 мільярда доларів у лютому. В понеділок на сайті МВФ з’явилася інформація, згідно з якою, нашої країни немає у переліку держав-претендентів на отримання траншу.

 

Як відомо, Кабмін дозволив українцям оплачувати комунальні послуги в розстрочку 19 жовтня. Згідно з цією нормою, споживач може отримати розстрочку і в місяць звернення повинен сплатити 50% рахунку, а іншу частину необхідно оплатити рівномірно протягом квітня-вересня наступного року, до початку наступного опалювального сезону.