Яценюк продає «Стіну» Трампу

19:08, 09.02.2017
Яценюк продає «Стіну» Трампу

Арсеній Яценюк досі пишається так і не зведеною "Стіною".

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк готовий поділитися зі Сполученими Штатами Америки проектом "Стіна", який розпочали, але так і не завершили на кордоні з Росією у 2014 році.

 

За словами Яценюка, український проект «Стіна» дешевший і ефективніший за той, який США мають намір спорудити на кордоні з Мексикою.

 

Про це він заявив на V Київському безпековому форумі для молоді, відповідаючи на запитання учасників заходу в четвер.

 

"Що цікаво, фактично за нашим проектом ("Стіна") балтійські країни так само почали будувати кордон... Якщо треба, то можемо передати проект у Сполучені Штати Америки - буде дешевше й ефективніше. Я, до речі, порахував: за їхніми розрахунками, у них 1 км кордону коштує близько 10 млн доларів. Це разів у 30-40 дорожче, ніж той проект, який є в Україні", - сказав Арсеній Яценюк.

 

Колишній прем’єр акцентував на тому, що за два десятиліття "жоден уряд, жодна влада" не взялися за будівництво українсько-російського державного кордону, і лише у 2014 році цей проект почав втілювати очолюваний ним уряд.

 

"На превеликий жаль, фінансування у зв'язку з тим, що я не є прем'єр-міністром, суттєво зменшено. Але більше 10 відсотків цих робіт ми зробили. Якби фінансування йшло так, як було запропоновано моїм урядом, наприкінці 2018 року в нас уже був би збудований кордон", - переконаний лідер «Народного фронту».

 

Яценюк зауважив, що цього року на будівництво "Стіни" у бюджеті передбачено лише 200 млн гривень, і він разом із фракцією "Народного фронту" має намір звернутися з цього приводу до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

 

"Я знаю, що і прем'єр-міністр, і уряд, і МВС, і Державна прикордонна служба - всі виступають за завершення реалізації цього проекту. Моя позиція дуже чітка: кордон між Україною і Росією буде побудований", - заявив колишній глава уряду.

 

Нагадаєо, що проект «Стіна», або "Європейський вал" - фортифікаційний проект, який має підвищити рівень безпеки на суходільному кордоні України та Російської Федерації.

 

Проект було презентовано Арсенієм Яценюком на засіданні Кабінету Міністрів 3 вересня 2014 року.

 

Вже 10 вересня 2014 року на засіданні Кабміну Президент Петро Порошенко доручив розпочати спорудження фортифікаційних укріплень на кордоні з Росією. На першому етапі реалізація проекту має відбутися на ділянці кордону в Чернігівській, Сумській та Харківській областях. На другому етапі зведення заплановане в Луганській і Донецькій областях.

 

Планується створити 2 оборонні рубежі. Обсяг робіт становить близько 1500 кілометрів траншей і ходів сполучення, понад 8 тисяч окопів для техніки, понад 4000 бліндажів, створення 60-тикілометрового невибухового загородження.

 

Наприкінці 2016 року керівництво Харківщини повідомило, що проект «Стіна» призупинено через відстність фінансування.