Президент Молдови Ігор Додон не може визнати Крим російським

18:50, 17.01.2017
Президент Молдови Ігор Додон не може визнати Крим російським

Ігор Додон поки що нічого не може зробити для Володимира Путіна.

Президент Молдови Ігор Додон відмовився офіційно визнати Крим російським у присутності президента Росії Володимира Путіна у Москві у вівторок. Мовляв, Молдова  потребує дружніх відносин з Україною.

 

Про це Додон заявив під час спільної прес-конференції з Путіним, яка відбулася після перемовин лідерів держав.

 

За його словами, ніхто в Молдові зараз не піде на офіційне визнання Криму російським через необхідність побудови дружніх відносин з Україною і вирішення проблеми Придністров'я.

 

Пан Додон нагадав про свою особисту позицію, висловлену ним ще під час президентських виборів, згідно якої Крим фактично є російським. Утім, натякнув, що він не має пропрезидентської більшості у парламенті, а відтак, і впливу на уряд Молдови.

 

«Я свою позицію не змінював, не змінюю і не буду змінювати. Але треба розуміти, що нам треба вибудовувати з Україною дружні стосунки, нам потрібно вирішити придністровську проблему. І робити якісь офіційні визнання якихось речей, я думаю, що в Молдові ніхто зараз на цей ризик не піде», – сказав президент Молдови.

 

При цьому, Додон сподівається, що «у найближчому майбутньому, на якомусь етапі російсько-українські відносини – дружні, добрі, братерські – відновляться».

 

Він також заявив, що у разі перемоги на наступних парламентських виборах Партії соціалістів (лідером якої він є) угода про асоціацію Молдови з Євросоюзом буде анульована Кишиневом.

 

Утім, м’які формулювання кримського питання Додоном в Москві, вочевидь, пов’язані з тим, що напередодні Ліберальна партія Молдови почала підготовку законодавчої  ініціативи про проведення референдуму про відставку президента Молдови.

 

Обурення лібералів викликало те, що у понеділок Ігор Додон дозволив собі привітати Вадима Красносельского (лідер невизнаного Придністров'я - Ред.) з перемогою на так званих президентських виборах.

 

Мовляв, тим самим Додон фактично визнав незалежність Придністров'я, чого не робив жоден з керівників Молдови.

 

Нагадаємо, під час президентських виборів у жовтні 2016 року голова Партії соціалістів Ігор Додон заявив, що Крим належить Росії. Проросійський президент Молдови, після перемоги, вже встиг спричинити низку політичних скандалів у країні.