У селі Бучак готуються до скандального будівництва Канівської ГАЕС

10:58, 09.12.2016
У селі Бучак готуються до скандального будівництва Канівської ГАЕС

Канівську ГАЕС планують побудувати в цій місцині.

Підготовчі роботи для скандального будівництва Канівської ГАЕС продовжуються у селі Бучак Черкаської області. Геодезисти не зважають на протест громадськості Канівщини.

 

«Бучак - це те місце, куди їдеш набратися сили та енергії. Але зараз відвідини Бучака щоразу перетворюються на «ревізію». І це прикро», – пише на сторінках канівського  інтернет-видання «Канос» місцевий активіст Віталій Чміль.

 

Побувавши наоколицях села Бучакнещодавно, він  помітив, що роботи геодезистів і археологів не припиняються.

 

Попри відсутність фінансування зі сторони Європейських фінансових установ і примарні перспективи такого фінансування  загалом, «роботи» по знищенню Бучака, наголошує активіст, активно  ведуться.

 

«Поки вони підготовчі, але, незважаючи на погодні умови, Бучак не припиняють «ковиряти»», – обурюється пан Віталій.

 

«Більше того, всі підвищення в зоні запланованого будівництва, перекопані «чорними археологами». «Білі» археологи не пасуть задніх і також працювали до останнього», - наголошує активіст.

 

На горі Лисуха він зафіксував нові розкопки. А ще побачив, що під ці розкопки та довкола них проводилась і вирубка деревини.  Також пан Чміль помітив «незрозумілі свіжі археологічні розкопки великою механічною технікою».

 

«Ну і наприкінці блукань по місцевості, де запроектовано будівництво Канівської ГАЕС, натрапив на працюючих геодезистів. Це неподалік Біланівки – місцина, де запроектована велика чаша ГАЕС», – повідомляє Віталій Чміль.

 

І додає, що на думку будівельників тут все законно і у відповідності до вимог.

 

За словами активіста, робітники розповідають про фінансування цих робіт ЄБРР, «про Наташу, яка у них головна». І всі документи в неї, і саме вона в курсі всього.

 

«Ось такі відвідини! А як же хочеться приїжджати, гуляти і насолоджуватись Бучаком, не думаючи про геодезистів, археологів і Наташу разом з ЄБРР», – іронічно підсумовує активіст. - Бо зима-зимою, а знищення Бучака під будівництво  Канівської ГАЕС – за  розкладом.»

 

Як повідомляла «УМ», громадські активісти неоднарозово виступали проти зведення Канівської ГАЕС.