Генпрокуратура вважає злочинними дії керівників спецоперації у Княжичах

17:14, 06.12.2016

Слідчі Генпрокурори вбачають у діях тих, хто координував дії правоохоронців під час спецоперації у селі Княжичі Київської області явні ознаки злочинної недбалості, яка призвела до особливо тяжких наслідків.

 

Про це заявив журналістам генпрокурор Юрій Луценко у вівторок.

 

«Працівники розвідки (поліції) повідомили своєму керівництву про те, що до них підходять люди в чорному, вони не бачили автомобілі – їм було заборонено виходити з приміщення, щоб не втратити конспіративну точку спостереження за в'їздом передбачуваних розбійників. Потім вони повідомили, що їх захопили», - зазначає Луценко.

 

За його словами, ця обставина стала «форс-мажором для всіх керівників цієї операції із затримання розбійників».

 

«Керівництво цієї операції далі діяло непрофесійно і неправильно. Слідчі Генпрокуратури вбачають у діях тих, хто координував подальші дії явні ознаки злочинної недбалості, яка призвела до особливо тяжких наслідків, а саме вбивства п'ятьох працівників Міністерства внутрішніх справ України при виконанні обов'язків», - сказав Генпрокурор.

 

Юрій Луценко додав, що слідчі будуть встановлювати всі обставини, «хто і за що має нести відповідальність, але команда направити спецпідрозділ КОРД була докорінно неправильною».

 

«Фіналом всього цього є те, що реальні розбійники, яких вирахувала Нацполіція, затримані в Бучі Департаментом карного розшуку МВС. Ще двоє їхніх спільників, які раніше займалися розбоєм у складі цієї групи, були затримані в іншому місці - скажу прямо, в АТО. Таким чином, є шестеро затриманих, які підозрюються в організації і скоєнні низки розбійних нападів, і маємо зараз визначатися з підозрою винних у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків. Це буде зроблено в найкоротші терміни», - запевнив Луценко.

 

Як повідомляла «УМ», внаслідок перестрілки між двома підрозіділами поліції у Княжичах під Києвом в неділю вранці загинуло п’ятеро правоохоронців. Усі поліцейські були одягнені у спецзасоби і бронежилети.

 

Згодом поліція оголосила імена загиблих, серед них виявився начальник відділу управління спецпідрозділу КОРД майор Віталій Валецький, двоє оперативників та двоє співробітників Броварського управління ДСО.

 

За версією МВС, поліцейські-розвідники планували затримати грабіжників елітних будинків у Княжичах, однак, коли спрацювала сигналізація, на виклик приїхали бійці ДСО, які затримали поліцейських, які були у штатському. Після цього, затриманих намагалися відбити бійці спецпідрозділу КОРД. 

 

На час розслідування відсторонено 25 поліцейських, причетних до операції у Княжичах.