Шавкат Мірзійоєв став новим президентом Узбекистану після Карімова

15:23, 05.12.2016
Шавкат Мірзійоєв став новим президентом Узбекистану після Карімова

Шавкат Мірзійоєв.

Виконуючий обов'язки президента Узбекистану, прем'єр-міністр Шавкат Мірзійоєв здобув перемогу на виборах глави держави, набравши 88,61% голосів.

 

Про це заявив голова Центрвиборчкому Узбекистану Мірза-Улугбек Абдусаломов у понеділок.

 

«За Мірзійоєва віддали свої голоси 15 млн. 906 тис. 724 осіб, або 88,61% виборців, що взяли участь у голосуванні», – сказав голова ЦВК.

 

У відповідності зі статтею 35 закону «Про вибори президента Республіки Узбекистан», це дає право вважати Мірзійоєва обраним главою держави.

 

Зазначимо, що Шавкат Мірзійоєв був висунутий кандидатом у президенти Рухом підприємців і ділових людей – Ліберально-демократичною партією Узбекистану.

 

За попередніми даними ЦВК, на виборах проголосували понад 17 млн. 941 тис. осіб, що становить 87,83% від загальної кількості виборців.

 

У свою чергу представники спостережної місії ОБСЄ розкритикували вибори, заявивши, що не були забезпечені умови для повністю вільного і прозорого процесу.

 

«Домінуюче становище державних органів та обмеження основних свобод підривали політичний плюралізм і призвели до кампанії, позбавлені справжньої конкуренції», – зазначають представники місії.

 

Позачергові вибори в Узбекистані проводяться у зв'язку зі смертю президента Іслама Карімова 2 вересня на 79-му році життя після перенесеного інсульту.

 

Раніше онук покійного президента Іслам Карімов повідомив з-за кордону, що його матір Гульнару Карімову, яка перебуває в Узбекістані, хочуть ліквідувати за допомогою отруєння, в якому звинуватять когось непричетного до влади.