СБУ затримала двох дезертирів з Криму

14:10, 22.11.2016
СБУ затримала двох дезертирів з Криму

(Максим Одинцов перейшов на військову службу до Росії після анексії Криму)

У прес-службі СБУ підтвердили затримання двох російських військових Максима Одинцова та Олександра Баранова, які перетнули адміністративний кордон окупованого Криму. За словами СБУ Одинцов і Баранов зрадили військовій присязі після анексії Криму.

 

"Ми не вивозили, ми заарештували двох дезертирів, які перетнули кордон на пункті пропуску "Чонгар". Це двоє українських військовослужбовців, які зрадили присягу і пішли служити Російській Федерації на окупованій території Криму. Коли вони переїхали на територію України через кордон на Чонгарі, ми їх заарештували, оскільки проти них було порушено кримінальну справу", - сказала офіційний представник СБУ Олена Гітлянська.

Зараз СБУ розслідує кримінальні провадження за статтями "дезертирство" і "державна зрада" Кримінального кодексу.

Раніше у Росії заявили, що колишніх українських військових виманили на пункт "Джанкой" українські спецслужби і нібито вивезли їх на території Миколаївської області. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав це "викрадення" провокацією.
 
За російською версією, прапорщика Максима Одинцова і молодшого сержанта контрактної служби Олександра Баранова нібито для передачі їм завірених документів, що підтверджують отримання вищої освіти у вищих навчальних закладах України.


У свою чергу у СБУ відповіли, що нікого не виманювали і заяву Росії про викрадення назвали "фейком".

Сьогодні спікер Міністерства оборони Олександр Мотузяник заявив, що Україні поки невідома причина, для чого військові РФ перетинали кордон.

 
"Ми спростовуємо черговий російський фейк про те, що це була так звана диверсійоно-розвідувальна група, яка полює на російський окупаційний контингент в Криму. Затримання відбулося на території, яка контролюється Україною, зі строгою відповідністю нормам кримінального законодавства", - заявив Мотузяник.