Паризька кліматична угода вступила в силу

09:09, 04.11.2016

Паризька кліматична угода набула чинності для країн, які приєдналися до документу в  п’ятницю, 4 листопада. Із цим міжнародним  договором пов'язують основні надії людства в сфері боротьби з глобальною зміною клімату.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Вже наступного тижня в Марокко представники близько 200 країн говоритимуть про зміни клімату.

 

Секретар ООН щодо питань клімату Патрісія Еспіноса назвала прийнятий документ історичним. За її словами, Паризька кліматична угода «закладає основу для іншого світу».

 

Нагадаємо, що 12 грудня 2015 року, після двох тижнів переговорного процесу учасники кліматичного саміту ООН в Парижі ухвалили підсумкову кліматичну угоду, яка покликана прийти на зміну Кіотському протоколу.

 

Тоді 195 учасників форуму домовилися не допустити підвищення середньої температури на планеті до 2100 року більш ніж на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальною епохою. Вчені вважають, що більш значне зростання температури може призвести до незворотних наслідків для екології.

 

Підсумковий документ визначає обсяги викидів парникових газів після 2020 року, а також заходи щодо запобігання зміни клімату.

 

5 жовтня 2016 року до кола учасників угоди приєдналися Канада, Болівія, Непал, Європейський Союз і низка країн ЄС. Перед цим, серед держав, які ратифікували угоду, з'явилася Нова Зеландія.

 

На той момент угоду ратифікували вже 72 країни, на які припадає понад 56% викидів парникових газів у світі. Для вступу угоди в силу потрібно було зачекати 30 днів з моменту, коли його ратифікувала мінімально необхідна кількість країн (тобто від 5 жовтня).

 

Офіційний представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік повідомив, що наразі угоду ратифікували вже 96 держав. За його словами, за останні дні необхідні документи внесли Данія, Індонезія, Республіка Корея, Саудівська Аравія і ПАР.

 

Паризька хартія має прийти на зміну Кіотському протоколу, термін дії якого закінчується в 2020 році. Умовою для вступу угоди в силу була ратифікація 55 країнами, на які припадає принаймні 55% загальносвітового обсягу викидів парникових газів.

 

На відміну від Кіотського протоколу, Паризька кліматична угода передбачає, що зобов'язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави, незалежно від ступеня їх економічного розвитку.