Чиновники повинні пояснити походження задекларованого майна, - Мирослава Гонгадзе

14:29, 01.11.2016
Чиновники повинні пояснити походження задекларованого майна, - Мирослава Гонгадзе

Високопосадовці мусять пояснити походження задекларованого майна, - Мирослава Гонгадзе (anticor.com.ua)

Оприлюднення даних про статки чиновників є «неймовірно важливим кроком до прозорості». Однак, тепер декларанти повинні пояснити походження задекларованого майна, щоб уникнути соціального вибуху.

 

Про це повідомила журналістка «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе на своїй сторінці в фейсбуці.

 

«Країни, які зобов’язують своїх чиновників оприлюднювати такого роду інформацію, є, за даними Світового Банку, менш корумпованими. Україна серед небагатьох країн, яка зобов’язала чиновників і вищого і середнього рангу це зробити. 43 з 176 країн світу згідно даних Світового Банку ввели систему відкритих даних, серед них країни Балтики, Румунія, Великобританія.

 

Водночас оприлюдненням даних про багатство чиновників не можна обмежитись, далі має бути крок розслідування джерел отриманого майна. Існує ризик соціального вибуху, якщо після оприлюднення всіх цих статків не буде жодних розслідувань, пояснень про походження майна, судових справ, покарань», – наголосила Мирослава Гонгадзе.

 

Як повідомляла "УМ", перший етап подання електронних декларацій високопосадовців за 2015 рік закінчився 30 жовтня. В останній день декларації подали президент Петро Порошенко і лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

 

За даними офіційного сайту Єдиного державного реєстру декларацій, станом на 24.00 30 жовтня у реєстрі значаться 118 тис. 173 документи.