Узбек-доброволець Шавкат Мухаммад не може отримати статус біженця в Україні

08:09, 01.11.2016
Узбек-доброволець Шавкат Мухаммад не може отримати статус біженця в Україні

Шавкат Мухаммад.

Узбек Шавкат Мухаммад, який воював на Донбасі за Україну в складі добровольчого батальйону «Айдар», змушений поїхати з України через те, що йому відмовили у статусі біженця. Щоправда, в останню мить перед відїздом небайжужі вирішили допомогти добровольцю.

 

Про це повідомив особисто Шавкат Мухаммад на своїй сторінці у Facebook.

 

За його словами, він мав залишити Україну вже у вівторок і планував виїхати до Євросоюзу, оскільки в Узбекістані на нього чекає арешт.

 

 

У коментарях пан Мухаммад опублікував повідомлення від Державної міграційної служби України «про відмову у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту». У документі йдеться, що людина, яка отримала таку відмову, «повинна залишити Україну в установлений строк».

 

У коментарі ВВС-Україна Шавкат Мухаммад розповів, що це вже третя відмова йому. Оскаржувати її він не має намірів, тому що не довіряє українській судовій системі.

 

 

Узбек Мухаммад брав участь у протестах на Майдані, а з вересня 2014 року воював на Донбасі у складі батальйону «Айдар». Він не шкодує, що воював за Україну

 

Колишній командир взводу в батальйоні «Айдар» Максим Козуб написав у Facebook, що доброволець Мухаммад пішов добровольцем на фронт і «чесно захищав Україну».

 

«Він хоче й далі жити й працювати в Україні, але Державна Міграційна Служба України, схоже, вважає, що Шава повинен повернутися в Узбекистан, де на нього автоматично чекають переслідування... Він з тих людей, ким Україна (як, власне, й будь-яка країна) мала б пишатися, а не виштовхувати їх. Друзі, давайте разом думати, як допомогти Шавкату», - закликає пан Козуб.

 

Політолог і журналіст Віталій Кулик зазначає, що знає Шавката з часів Євромайдану. За його словами, в Україні узбек жив, як трудовий мігрант, але був активістом Євромайдану і добровольцем на фронті.

 

«Тепер наша Державна Міграційна Служба України відмовляє йому у «політичному притулку» та статусі «біженця». Повернення на батьківщину загрожує Шовкату переслідуванням. Шовкат учасник опозиційних узбекських рухів. В мене питання до влади: як так сталося, що люди, які віддавали свою кров за незалежність та територіальну цілісність України виявилися не потрібними нашій країні?», - цікавиться пан Кулик.

 

У день запланованого відїзду Шавкат Мухаммад написав, що не залишить Україну.

 

«Та ні, народе, відбій. Нікуди поки що не їду. Добрі люди підключилися, будемо кошмарити ДМС», - повідомляє пан Мухаммад.