Блогера в Білорусі засудили за «екстремізм» до «хатньої хімії»

11:48, 28.10.2016
Блогера в Білорусі засудили за «екстремізм» до «хатньої хімії»

Обвинувачення вимагало для блогера 3,5 років за гратами (Фото із сайту http://www.svaboda.org)

Білоруського блогера Едуарда Пальчиса, відомого під псевдо Джон Сільвер, відпустили на волю у залі суду. Мінський міський суд засудив Пальчиса до 1 року і 9 місяців обмеження свободи умовно, хоча обвинувачення просило 3,5 роки утримання за гратами. У Білорусі це називається «хатня хімія», повідомляє білоруська редакція радіо «Свобода». Враховуючи, що в Білорусі також діє норма, що день в СІЗО рахується за два, відбувати покарання йому лишилося біля двох місяців.

 

 Едуарда Пальчиса засудили за публікації, які він розміщував на створеному ним сайті 1863x.com. У дев’яти з них суд знайшов «екстремізм», а в одній — «поширення порнографії».

 

Кримінальну справу на Пальчиса завели ще у 2015 році, повідомив сайт «Наша ніва». Восени того ж року він виїхав в Україну, але потім вирішив повернутися. Побоюючись, що його можуть затримати на українсько-білоруському кордоні, він поїхав через Росію, але його заарештували в Брянській області і помістили в СІЗО, звідки у червні екстрадіювали до Білорусі.

 

Суд над Джоном Сільвером розпочався 14 жовтня і проходив у закритому режимі, що підігрівало інтерес до справи.Білоруські правозахисники назвали процес політичним, під час засідань біля приміщення суду влаштовувалися регулярні пікети, про це регулярно писала незалежна білоруська преса. На оголошення вироку прийшло більше ста осіб, серед яких один із лідерів білоруського молодіжного опозиційного руху «Молодий фронт» Дмитро Дашкевич, співголова «Білоруської християнської демократії» Павло Северинець та інші представники опозиції.

 

Очевидно, саме така увага громадськості і посприяла винесенню відносно м’якого вироку. Хоча голова правозахисного центру «Весна» в Мінську Олесь Біляцький називає його несправедливим, оскільки не вважає блогера винним у тих статтях, які йому залишили у вироку, і радить Пальчису оскаржувати присуд.

 

Оголошення вироку припало на день народження блогера – сьогодні йому виповнилося 26 років. Із зали суду Пальчис вийшов із невизнаним офіційною владою біло-червоно-білим національним прапором на плечах. Однією з перших зі звільненням Едуарда привітала його дружина Вікторія.