Росія відмовилася передати Україні Олега Сенцова

11:29, 21.10.2016
Росія відмовилася передати Україні Олега Сенцова

Політв'язень Олег Сенцов.

Міністерство юстиції Росії відмовляється передати Україні режисера Олега Сенцова, оскільки вважає його російським, а не українським громадянином.

 

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов у Facеbook  в п’ятницю, оприлюднивши відповідний офіційний документ російського Мін’юсту.

 

Мін'юст Росії вважає, що у Сенцова подвійне громадянство: Росії і України.

 

 

«Російський громадянин, що має також інше громадянство, розглядається Російською Федерацією тільки як громадянин Росії», - йдеться в документі, який отримали в Мін’юсті України.

 

Саме на цій підставі в російському відомтсві вважають, що передача Україні «цього засудженого у відповідності до Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року неможлива».

 

Нагадаємо, що 18 березня 2014 року усіх громадян України, що мешкали в Криму, автоматично оголосили громадянами Росії.

 

Україна твердить, що Олег Сенцов є її громадянином. Тим більше, що сам Сенцов заперечує нав’язане йому російське громадянство, бо від українського він не відмовлявся. За словами режисера, він «не кріпак, якого можна передати разом із землею", тобто з однієї юрисдикції в іншу.

 

У серпні 2015 року російський суд визнав політв’язня Сенцова винним у організації терористичного угрупування у Криму і засудив до 20 років колонії. Сам Сенцов не визнає себе винним.