Легендарний Василь Жданкін розшукує у Львові свою кобзу

19:51, 18.10.2016
Легендарний Василь Жданкін розшукує у Львові свою кобзу

Останнє фото кобзи Василя Жданкіна перед зникненням

Відомий бард, володар Гран-прі фестивалю «Червона рута-89» Василь Жданкін залишився без кобзи. Про це у «Фейсбуці» повідомив його друг, відомий журналіст Михайло Маслій. «Прохання до всіх львів'ян, які люблять і шанують українську пісню, українську музику і українське мистецтво: допоможіть знайти кобзу Василя Жданкіна! Кобзар без добротної кобзи — що солдат без зброї», - написав він.

 

Як з’ясувалося, кобза пропала ще місяць тому у Львові, під час Форуму книговидавців. 16 вересня Василь Жданкін, зокрема, брав участь у презентації книги Михайла Маслія «Золотий вік української естради» (1960–1980–ті роки)як один із її героїв. Після цього з друзями пішов гуляти Львовом і в одній із численних кав’ярень інструмент зник.

 

Разом із кобзою в кофрі були і документи Василя Жданкіна, тож бард розраховував, що люди зрозуміють, чиї це речі і повернуть. Втім, минув місяць, а ніхто не озвався, тому друзі вирішили підтримати співака і звернутися до львів’ян з проханням допомогти в пошуках. «Як виглядала кобза Жданкіна за кілька годин до злочину можна побачити на знимку того незабутнього дня. Особливі прикмети інструменту: кобза із загнутим грифом, шестиструнна, верхня дека — світло–жовта... Була в чорному кофрі», - зазначає Михайло Маслій.

 

Спроба знайти інструмент через форум загублених речей теж результату не дала. Натомість було багато дзвінків від шахраїв з інформацією: «Ми знайшли кобзу, перерахуйте гроші». Тому було прийнято рішення розмову про винагороду вести лише тоді, коли інструмент повернеться до власника.

 

Василь Жданкін став відомий у середині 80-х  як один з перших учасників легендарного театру пісні «Не журись». У 1989 році він став володарем Гран-прі фестивалю «Червона рута» та луцького «Оберегу». Пізніше відійшов від активної концертної діяльності. Живе в Кременці, столярує.