Арсеній Яценюк звинувачує Путіна у розстрілах на Майдані

15:42, 13.10.2016
Арсеній Яценюк звинувачує Путіна у розстрілах на Майдані

Арсеній Яценюк після допиту.

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк засвідчив на допиті в Генпрокуратурі, що розстріли на Майдані у 2014 році тодішня влада готувала разом з російськими спецпризначенцями.

Сталося це одразу після зустрічі Віктора Януковича з Володимиром Путіним у Сочі.

 

Про ці свої свідчення Яценюк розповів журналістам одразу після другого допиту в Головному слідчому управлінні ГПУ в четвер, куди його викликали, як свідка у справі про силовий розгін Євромайдану.

 

За його словами, в четвер слідчі здійснили процесуальні дії щодо відтворення підготовки до силової операції з розгону Євромайдану.

 

«За два тижні перед кривавими подіями розгону Майдану і перед стрільбою була зустріч Януковича з Путіним. Поведінка тодішнього режиму різко змінилася після цього візиту... За нашою інформацією, після цього міністр внутрішніх справ Захарченко і голова СБУ Якименко отримали вказівку за допомогою російських спецслужб невідкладно готувати план по кривавому розгону Майдану і по розстрілам», - заявив Арсеній Яценюк.

 

Нагадаємо, що Віктор Янукович і Володимир Путін зустрічалися 8 лютого у день відкриття зимової Олімпіади в Сочі. Тема тієї зустрічі офіційно не повідомлялася.

 

Але після зустрічі в Сочі, як стверджує пан Яценюк, російські силовики були присутні на усіх нарадах українських колег щодо ситуації з протестами в Києві. Перший проект плану з придушення Майдану, підготовлений українськими силовиками, російські спецслужби нібито «сприйняли дуже скептично».

 

«В Україні не було фахівців по таким кривавим операціям. Такі фахівці були тільки в одній країні, дружній до тодішнього режиму - Російській Федерації», - стверджує екс-прем'єр.

 

На запитання журналістів про те, на чому ґрунтуються його покази, Арсеній Яценюк відзначив, що такі висновки він може робити як очевидець і учасник подій на Майдані, а також на основі «інформації від силовиків, які на той час перебували у службі безпеки МВС, але нам все розповідали».

 

Колишній прем’єр стверджує, що ті криваві події стали наслідками політики Росії та екс-президента Віктора Януковича, який обслуговував інтереси Москви.

 

«Причини розгону - це те, що за цим всім стояла Росія, це відмова від курсу на НАТО, продовження перебування Чорноморського флоту в Севастополі, захоплення влади через зміни Конституції корумпованим Конституційним судом, формування всієї вертикалі влади і фактично формування організованого злочинного угрупування, на чолі якого було вище керівництво держави», - наголосив Арсеній Яценюк після допиту.

 

Нагадаємо, що внаслідок протистояння між учасниками протестів та силовиками в Києві 18-21 лютого 2014 року загинула понад сотня людей («Небесна сотня»), ще більше тисячі євромайданівців були поранені.

 

Кремль неодноразово відкидав причетність до розстрілу Майдану, а події в Україні у лютому 2014 року вважає «державним переворотом», який здійснили «радикали» за підтримки країн Заходу.