Кучма вважає, що за війну в Україні відповідальна нормандська четвірка

13:19, 16.09.2016
Кучма вважає, що за війну в Україні відповідальна нормандська четвірка

Леонід Кучма.

Колишній президент Леонід Кучма вважає, що Європа несе відповідальність за події в Україні, пов'язані з протистоянням останніх років. На його думку, таку відповідальність мають нести лідери країн нормандської четвірки: Ангела Меркель, Франсуа Олланд, Володимир Путін і Петро Порошенко.

 

Про це Леонід Кучма заявив журналістам у кулуарах форуму «Ялтинська європейська стратегія» (YES) у п'ятницю.

 

«Франція, Німеччина, Росія підписували Мінський протокол, і вони на себе взяли зобов’язання. Я навіть на цих перемовинах не був. Тристороння контактна група сиділа за 10 км, нам потім привезли під ранок угоди, ми їх підписали і все», - заявив Кучма.

 

«Давайте, все-таки, щоб Європа зрозуміла, що вона відповідає за ту ситуацію, яка сталася у нас. Бо 45-й рік, Ялта, ми вже одну пережили, поділили тоді Європу на дві частини. Ще 50 років – холодна війна. Потім, в лютому 2014 року, знову ділимо Європу на дві частини», – сказав колишній президент.

 

За словами Кучми, таку відповідальність мають нести лідери країн нормандської четвірки:  канцлер ФРН Ангела Меркель, президенти Франції, Росії і України -  Франсуа Олланд, Володимир Путін і Петро Порошенко.

 

«Ці люди брали відповідальність і вони повинні відповідати за це. Не просто зібралися, поговорили, підписали», – заявив Кучма., який є представником України у тристоронній контактній групі щодо конфлікту на сході України.