Іслама Карімова поховали на історичному цвинтарі у Самарканді

14:58, 03.09.2016
Іслама Карімова поховали на історичному цвинтарі у Самарканді

Перший президент Узбекистану Іслам Карімов похований на всесвітньо відомому кладовищі Шахі-Зінда поруч зі своїми батьками у суботу. Останні 20 років на території середньовічних мавзолеїв, ансамбль який є пам’яткою ЮНЕСКО, нікого не ховають, але для померлого президента зробили виключення.

 

В останній шлях Іслама Карімова, який помер на 78 році життя, проводжали кілька тисяч людей — городяни, політики та представники 17 іноземних делегацій, повідомляє державна комісія з організації похорону.

 

До Самарканда прибули президенти Афганістану, Таджикистану та Туркменії, прем'єр-міністри Росії, Білорусі, Грузії, Казахстану та Киргизії, віце-прем'єри України, Китаю та Південної Кореї.

 

Спочатку траурну процесію проваджали мешканці Ташкенту, які закидали кортеж квітами, не приховуючи сліз. Після цього, труну з тілом Карімова доставили з Ташкента до Самарканда.

 

 

Труну встановили на площі Регістан, де й відбулася церемонія прощання. Траурну церемонію у Самаркандській резиденції покійного глави держави відкрив голова держкомісії з організації похорону, прем'єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзійоєв, якого аналітики називають найімовірнішим наступником покійного лідера

 

Біля медресе Тілля-Корі відбувся траурний молебень за померлим президентом. За мусульманською традицією, у джаназа-намазі - заупокійній молитві - узяли участь лише чоловіки. Їх на площі Регістан зібралося кілька тисяч.

 

 

Звідси жалобна процесія вирушила на історичне кладовище Шахі-Зінда, де поховані середньовічні діячі, а також батьки Іслама Карімова.

 

Шахі-Зінда (буквальний переклад – «живий цар») – пам’ятник середньовічної архітектури, ансамбль мавзолеїв знаті Самарканду ХIV-XVст. Зокрема, тут поховані найближчі родичі відомого середньовічного завойовника, еміра Тимура (Тамерлана). Поруч, у мавзолеї Гур-Емір поховано самого Тимура.