Надія Савченко приїхала підтримати бійців 51-ї бригади

18:04, 16.08.2016
Надія Савченко приїхала підтримати бійців 51-ї бригади

На засіданні Надія Савченко більше мовчала і слухала (фото із сайту http://bug.org.ua)

У Володимирі-Волинському відбулося чергове судове засідання у справі 22-х бійців 51-ї бригади, які у липні 2014-го вийшли з так званого «Ізваринського казана» через територію Росії.

 

Нагадаємо, що після поверненняу хлопців відібрали телефонии і фактично ув’язнили на території військової частини А1978 у Запоріжжі, де військова прокуратура одразу почала вести допит. Завдяки численним протестам громадськості та особистому зверненню рідних бійців до Генеральної Прокуратури вдалося перевести їх із Запоріжжя до Володимира-Волинського. За цей час частина бійців пішла на співпрацю із військовою прокуратурою, визнала вину і отримала умовні терміни.  Однак 22 бійці віком від 18 до 30 років вирішили піти до кінця і добитися зняття будь-яких обвинувачень.

 

Найбільшою інтригою засідання стала поява в залі суду народного депутата Надії Савченко. Як повідомляла «Україна молода», на фестивалі «Бандерштат» вона пообіцяла приїхати на суд і підтримати хлопців.

 

Фото: "Буг"

 

Вівторкове засідання було присвячене розгляду письмових доказів сторони обвинувачення. Адвокат Василь Нагорний запропонував суду разом з військовими експертами та обвинуваченими виїхали на місце вчинення так званого злочину, тобто – до терикону біля населеного пункту Хмельницький Луганської області, на якому хлопці проходили військову службу. Втім суд, посилаючись на воєнні дії, які тривають у тому районі, вирішив обмежетися відеозаписом з терикону. Також до справи планують долучити аудіозаписи судових слухань, що проходили в Запоріжжі, та карти місцевості.

 

Варто зазначити, що під час попереднього засідання, 5 липня 2016 року, прокуратура змінила обвинувачення з частини 3 статті 409 КК України (відмова від несення обов’язків військової служби у бойовій обстановці) на частину 2 статті 409 (відмова від несення обов’язків військової служби). Це означає перекваліфікацію обвинувачення з тяжкого злочину на злочин середньої тяжкості.

 

Попри це бійці мають намір відстоювати свою честь до кінця і добиватися повного зняття обвинувачень.

 

Як зазначили свідки, Надія Савченко була попереджена про невтручання у судовий процес, тому практично все засідання просиділа мовчки, слухаючи показання свідків і щось занотовуючи. Лише раз зірвалася на репліку щодо наявних у справі бойових наказів, зауваживши, що вони "складені безстроково. Думаю, що вони написані “заднім” числом. Накази безтолкові”. Під час перерви вона мала чотирихвилинну розмову з бійцями, де пообіцяла обговорити їхнє питання із головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом.

 

Присутність народного депутата в залі суду привернула до справи увагу численних ЗМІ, не лише регіональних, але й столичних. "Надія Савченко заявила, що бере справу під свій контроль і буде добиватися зняття обвинувачень. Взагалі ми не проти, щоб у залі час від часу з'являлися й інші депутати. Чим більше буде розголосу, тим більше ймовірності, що ми доб'ємося від прокуратури виправдання бійців. Це - найкращий вихід. Бо хлопці уже починають розповідати відкрито, що там і як було, і випливає багато цікавої інформації", - розповів "Україні молодій" адвокат Василь Нагорний.

 

Наступне судове засідання у цій справі призначене на 15 вересня.