Побитий Євген Панов зізнався ФСБ у підготовці терактів у Криму (відео)

22:43, 11.08.2016
Побитий Євген Панов зізнався ФСБ у підготовці терактів у Криму (відео)

Федеральна служба безпеки Росії показала відеозапис допиту українця Євгена Панова, якого російські спецслужби затримали за звинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму.
 
На камеру Євген Панов розповів, що з серпня 2014 по серпень 2015 року проходив службу в зоні бойової операції на південному сході України в складі 37-го окремого піхотного батальйону, який входить в 56-у бригаду.
 
Панов повідомив, його викликали до Києва та пояснили, що створюється група для виконання диверсій на території республіки Крим.
 
На камеру Панов сказав, що в групу увійшли семеро кадрових офіцери військової розвідки України: Олександр Кирилов з позивним "Кирило", Дмитро Семенюк, Олег Петренко з позивним "Лис", Олексій Сандул з позивним "Сай", Володимир Сердюк, а також особа з позивним "Дешек" і сам Панов з позивним "Юджин". "Кадровими офіцерами були Сандул Олексій в званні лейтенант, Володимир Сердюк - капітан, а Кирилов і Дмитро теж офіцери, але звання мені не відомі", - сказав він.
 
Євген Панов розповів, що під час ознайомчої поїздки група визначила об'єкти диверсії: Керченську поромну переправу, феодосійську нафтобазу, вертолітний полк в Джанкої та хімічний завод "Титан". Панов також повідомив, що за розпорядженням Кирилова нібито було закладено схованку зі зброєю та вибухівкою в районі міста Армянська, а також придбано п'ять комплектів військової форми зразка флоту російської армії.
 
"Після повернення з Криму була зустріч з Кириловим і Александровим, в ході якої Сандул доповів про результати поїздки, про обрано об'єкти на території Республіки Крим, за що Кирилов подякував Сандула, а мені особисто було виплачено 3200 гривень", - сказав Панов.
 
Зазначимо, що на відео у Панова видно сліди побиття на обличчі. Крім того, чомусь під час розповіді він називає півострів як "республіка Крим", тобто використовує російську назву регіону, що не властиво українцям.
 
 
 
Нагадаємо, 10 серпня ФСБ звинуватила Міноборони України в підготовці терактів у Криму та загибелі двох російських військових. Росія заявила про ліквідацію "агентурної мережі" українських розвідників і затримання сімох осіб. Серед них - 39-річний житель міста Енергодар Запорізької області Євген Панов, ФСБ називає його одним з організаторів диверсій та співробітником ГУР МіноборониКиївський районний суд Сімферополя на закритому засіданні обрав для Панова запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці.
 
Рідні та друзів повідомили, що Панов з 8 серпня не виходив на зв'язок з ними, слідчі завели справу про викрадення Панова. Також повідомлялося, що разом з Пановим зникли двоє його однополчан.
 
Євген Панов раніше працював водієм на Запорізькій АЕС. Після вторгнення Росії на територію Донбасу служив у окремому мотопіхотному 37 батальйоні ЗСУ. У серпні минулого року був демобілізований. В даний момент - активіст "Самооборони" і член міськвиконкому.
 
Деякі засоби масової інформації повідомили, що насправді перестрілки, які привели до загибелі російських військовослужбовців, були спровоковані п'яними солдатами РФ. У ніч на 7 серпня вони відкрили вогонь по прикордонникам, які підпливли до них по воді на катерах. А наступного дня біля контрольно-пропускного пункту Армянськ стріляли по цивільному автомобілю, який прямував в Херсонську область.
 
Президент РФ Володимир Путін звинуватив українську владу до переходу до терору.
 
Київ назвав заяви про диверсії на території Криму провокацією, фантазіями і приводом для погроз.
 
У ЄС, НАТО заявили, що заяви Росії не мають підгрунтя.
 
Петро Порошенко доручив міністерству закордонних справ ініціювати розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом, а також президентом Європейської Ради Дональдом Туском і віце-президентом США Джо Байденом.