Станіслав Клих просить Гройсмана прискорити процес повернення політв'язнів

09:42, 04.08.2016
Станіслав Клих просить Гройсмана прискорити процес повернення політв'язнів

Станіслав Клих.

Українець Станіслав Клих, засуджений Верховним судом Чечні за звинуваченням в участі у першій чеченській війні на боці Ічкерії, звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прискорити процес повернення політв'язнів-українців, переслідуваних у Росії.

 

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

«Прошу вас вжити заходів до прискорення переговорного процесу, щодо обміну осіб, які незаконно, всупереч всім нормам міжнародного права, утримуються в місцях позбавлення волі в Російській Федерації», - написав політв’язень Клих в листі, опублікованому заступником міністра юстиції України Сергієм Пєтуховим.

 

«У СІЗО-1 в Грозному немає телевізора, тому Клих відрізаний від інформації про те, що відбувається в Україні та світі! Інформаційна блокада - це один із способів тиску, який використовується проти українців. До них не допускають консула, не дають читати пресу, обмежують листування», - написав Сергій Пєтухов у Facebook.

 

 

Ув'язнений в Росії українець також просить вітчизняних дипломатів поліпшити умови утримання: передати в камеру телевізор, забезпечити доступ до ЗМІ.

 

Наприкінці липня 2016 року Станіслава Клиха і засудженого у тій самій справі Миколу Карпюка відвідали в СІЗО Грозного співробітники консульської служби України.

 

Наразі відносно Станіслава Клиха в Росії порушено ще одну справу - про образу учасників судового процесу. Справу було заведено за ініціативою державного обвинувача, який вважає себе ображеним словами українця.

 

Нагадаємо, що в травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 років позбавлення волі відповідно. Українці не визнають своєї провини, стверджуючи, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і піддалися тортурам під час слідства.

 

У червні 2016 року міністерство юстиції України направило в Російську Федерацію запити на видачу громадян України Станіслава Клиха і Миколи Карпюка.