Обама заявив, що РФ зламує американські системи

09:07, 27.07.2016
Президент США Барак Обама не виключає, що Росія намагатиметься впливати на вибори президента США. Про це пише Reuters.
 
"Все можливо", - відповів Барак Обама в інтерв'ю NBC News на запитання, чи росіяни будуть намагатися впливати на вибори, які відбудуться 8 листопада.
 
Таке припущення політика пов'язане зі скандалом з витоком листів Національного комітету Демократичної партії, який експерти приписують російським хакерам.
 
За словами американського президента, Федеральне бюро розслідувань розслідує витік понад 19 тисяч листів з внутрішнього листування співробітників Демократичного національного комітету, з яких випливає, що партійні апаратники віддавали перевагу Хілларі Клінтон перед Берні Сандерсом, хоча теоретично мали бути осторонь в цьому. "Я знаю, що експерти пов’язують це з росіянами", - сказав Барак Обама і додав: - Ми знаємо, що росіяни зламують наші системи, не тільки державні, а й приватні".
 
Які мотиви були у організаторів викрадення, за його словами, поки не можна точно сказати. "Але я знаю, що Дональд Трамп неодноразово висловлював захоплення Володимиру Путіну", - підкреслив глава Білого дому.
 
У свою чергу, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров ухилився від прямої відповіді на питання про причетність Москви до злому електронної пошти демократів.
 
Нагадаємо, 22 липня сайт Wikileaks оприлюднив переписку представників Національного комітету Демократичної партії США (DNC). У листах викривалися протиправні дії демократів, направлені проти головного опонента Гілларі Клінтон усередині Демократичної партії - Берні Сандерса. Витік стався напередодні національного з'їзду партії, на якому мала бути затверджена номінація Клінтон як кандидата в президенти від демократів. 
 
Через скандал лідер Демократичної партії Деббі Вассерман Шульц оголосила про відхід у відставку.
 
Соратники Клінтон заявили, що її пошту зламали за замовленням Кремля задля допомоги Трампу.
 
Відповідальність за скоєне взяв на себе хакер під псевдонімом Guccifer 2.0. Однак у зарубіжних ЗМІ почали з'являтися статті про можливе замовлення кібератаки з боку президента РФ Володимира Путіна.
 
Спеціалісти дійшли висновку, що атаку могли здійснити хакери з російської розвідувальної спецслужби ГРУ. 
 
Дональд Трамп в своєму мікроблозі Twitter назвав "безумством" спробу демократів приписати йому якісь зв'язки з Росією.
 
Як зазначає New York Times, Росії вигідно підтримувати Трампа. Раніше політик заявив, що не підтримуватиме держави, що перебувають у НАТО, у разі нападу на них Росії доти, доки не переконається спершу, що ці країни зробили великий внесок для Атлантичного альянсу. Також Дональд Трамп заявляв, що хоче бути з Росією в гарних стосунках, а також називав Путіна кращим лідером, ніж Барак Обама.