Теракт у Ніцці: затримана колишня дружина терориста

18:55, 15.07.2016
Теракт у Ніцці: затримана колишня дружина терориста

Англійська набережна після теракту

Французька поліція затримала колишню дружину Мохаммеда Бухлеля, який скоїв теракт у Ніцці, повідомляє ВВС.  
 
Після обшуку у будинку  її затримали, не уточнивши причину.  
 
На даний момент відомо, що теракт скоїв  31-річний виходець із Тунісу (колишньої колонії Франції) – Мохаммед Лахуайедж Бухлель, у якого були дружина і троє дітей. Однак він вже  два роки не проживав разом із своєю родиною.

Чоловік  мав судимість за насильство у родині, крадіжки та зберігання зброї. Більше того, він був на випробувальному терміні після того, як нещодавно, за його словами, заснув за кермом та врізався у чотири вантажівки. 

Останній випадок насилля з боку чоловіка мав місце у січні, коли він побився у місцевому пабі, однак суд у березні залишив чоловіка на волі.  Раніше він ніколи не підозрювався у зв’язках з терористичними угрупуваннями і не знаходився під особливим наглядом.  

Сусіди описують терориста як «одиноку» та «німу» людину, яка ніколи не віталася із сусідами, пише  Daily Mai.

Наразі, за допомогою 1200 камер спостереження поліцейські прослідкували увесь маршрут вбивці – біля 1,8 км,  які він проїхав, перш ніж почати атаку. 
 
Зазвичай,  великі вантажівки не допускають у багатолюдні місця  під час свят. Так було і цього разу -  Англійська набережна під час святкування Дня взяття Бастилії була перекрита з 3 –ї години дня. Однак Бухлель повідомив поліцейським, які кілька разів підходили до його автівки біля набережної, що він доставив морозиво. І для доставки зробили фатальний виняток.  

Дочекавшись слушного моменту  вбивця в’їхав у натовп людей на Англійській набережній, а після  наїзду ще й  вийшов з автомобіля і відкрив вогонь по людях із пістолета.  На момент скоєння теракту на набережній відпочивало близько 30 тис. людей.  
 
«Я навіть встигнув побачити обличчя водія. У нього були борода і, здавалося, задоволення на обличчі», - розповів один з очевидців трагедії. 
 
Свідки описують, що автомобіль рухався «зиґзаґом», щоб створити максимальний хаос серед відпочивальників. «Вантажний автомобіль рухався зиґзаґами – він поняття не мав, де збирається зупинитися. Моя дружина була у метрі – вона мертва», - розповів один із свідків. Деякі очевидці кажуть, що  перед загибеллю терорист кричав «Аллах акбар».
 
За попередньою інформацією, нападник був застрелений  жінкою-поліцейським. Пізніше у  вантажівці знайшли пістолет, зброю й навіть гранати, однак  вони виявилися підробкою.  Як з’ясували правоохоронці,  чоловік орендував машину в спеціалізованому гаражі в аеропорту Ніцци. В автівці знайшли також  ідентифікатор, телефон й кредитну картку.  
 
Відомо, що відповідальність за теракт взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава».  Однак зараз, враховуючи те, що зброя у вантажівці виявилася підробкою, правоохоронці не квапляться робити висновки про те, чи отримував Бухлель підтримку від джихадистів.  
 
Раніше у ЗМІ з’явилася інформація про те, що у вантажівці був спільник терориста, який й досі на волі. Однак представник МВС  П’єр-Анрі Брандет заявив про те, що нападник «нейтралізований поліцією», і він був один у вантажівці.  
 
Станом на цю годину загиблими в теракті вважають 84 особи. Близько 150 осіб поранено, з них 50людей  перебувають у критичному стані. Серед загиблих багато дітей.