Луценко надасть депутатам допуск до держтаємниці щодо Іловайської трагедії

11:27, 15.07.2016
Луценко надасть депутатам допуск до держтаємниці щодо Іловайської трагедії

Генеральний прокурор Юрій Луценко запропонував депутатам оформити доступ до державної таємниці, щоб мати можливість ознайомитись з результатами розслідування та експертизи щодо Іловайської трагедії.

 

Про це Луценко заявив з трибуни парламенту, до якого завітав у п'ятницю на годину запитань до уряду. При цьому, Луценко не поівдомив жодних деталей про хід розслідування Іловайської трагедії, чого від нього очікували громадські активісти, волонтери і військові.

 

«З огляду на значний суспільний запит щодо встановлення істини у цій справі щодо винних ГПУ звертається до всіх без винятку депутатів з пропозицією оформити у встановленому законодавством порядку допуск до державної таємниці і ті депутати, які її будуть мати і виявлять бажання, зможуть ознайомитись з матеріалами і висновками експертів по цій справі», - зазначив Луценко.

 

За словами Генпрокурора, ознайомлення депутатів з висновками експертів «дасть змогу вцілому без порушень закону донести народу об'єктивну істину в цій справі, припинивши фальсифікації і політичні ігрища на крові наших героїв».

 

Відтак, Луценко запросив всіх депутатів оформити допуски до державної таємниці і попросив голову Верховної Ради Андрія Парубія якнайшвидше подати списки депутатів, які бажають оформити доступ до держтаємниці.

 

Генпрокурор повідомив, що судово-комплексна-комісійна-військова експертиза наразі перебуває на завершальному етапі, її закінчення очікується у першій половині серпня поточного року.

 

«На основі документів експерти встановили, хто і як командував військами на даному напрямку, хто віддавав накази і хто не віддав життєво-необхідних наказів. Експерти завершують свою роботу», - сказав Луценко.

 

У свою чергу спікер парламенту Андрій Парубій зазначив, що обов'язково всі списки передасть до Генпрокуратури і обов'язково Верховна Рада максимально долучиться до розслідування трагедії.

 

Нагадаємо, що напередодні дня Незалежності в 2014 році в результаті вторгнення російських військ, в оточення потрапили сили АТО в районі Іловайська.

 

За попередніми результатами розслідування, втрати особового складу Збройних сил України, Національної гвардії, МВС під Іловайськом склали 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти.

 

Військовий прокурор Анатолій Матіос раніше відмовився називати конкретні прізвища винних і заявив, що головною причиною «Іловайської трагедії» стало вторгнення на територію України понад 3,5 тисяч військовослужбовців регулярної армії РФ без оголошення війни.