Генпрокурор Луценко закидає екс-міністру Злочевському причетність до "газової схеми"

17:20, 07.07.2016
Генпрокурор Луценко закидає екс-міністру Злочевському причетність до "газової схеми"

Генпрокуратура почала операцію по виявленню нової "газової схеми", до якої причетний екс-міністр екології Микола Злочевський.
 
Про це заявив у Києві під час прес-конференції Генпрокурор Юрій Луценко.
 
"Сьогодні з 11-ї години почалася нова операція по виявленню ще однієї схеми по розкраданню газу. На цей раз це фірми, які не мають угоди про спільну діяльність, а мають пряму ліцензію на видобування газу від держави", - сказав Луценко.
 
"Обшуки відбулися на території міста Києва, Київської області та ще трьох регіонів держави в рамках розслідування злочинної схеми по ухиленню від податків на приблизну суму близько мільярда гривень за останні два роки", - додав Луценко.
 
За його словами, "схема існувала і раніше, але зараз ми беремо два останні роки і бачимо, що… за статтями про фіктивне підприємництво і ухиляння від сплати податків підозрюється компанія, до якої має відношення екс-міністр Микола Злочевський".
 
Генпрокурор пояснив, що сама схема складалася з того, що компанія "Еско-Північ", яку заснувала британська компанія "Burisma", через низку фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим уникала сплати податку на прибуток.
 
"Питання до Злочевського були завжди, але тепер вони стали вагомішими і щодо його діяльності на газовому ринку України", - сказав Луценко. І наголосив, що "інші акціонери Burisma до злочинних схем жодного відношення не мають". 
 
Луценко додав, що поки жодних затримань і арештів у цій справі не було. За його словами, виявлення цієї схеми займе "досить довгий час".
 
"Треба пройти декілька десятків компаній, довести їхню фіктивність. Частина з них уже визнана фіктивними, що дає нам повну підставу готувати підозру для працівників "Еско-Північ". Директор цієї компанії та його менеджмент безумовно будуть відповідати за свої вчинки", - сказав Генпрокурор.
 
Згодом Юрій Луценко написав у Facebook: "Ступінь морального падіння мафіозі демонструє вилучений під час обшуків сертифікат на 10 тис. доларів для однієї з співробітниць кампанії. Загальна сума збитків за 2 останніх воєнних роки - близько 1 млрд. грн. Це - четверть суми, що виділяє Держбюджет на озброєння Української Армії."
 
 
Нагадаємо, що Микола Злочевський був членом Партії регіонів і міністром екології в уряді Миколи Азарова з липня по грудень 2010 року. До складу правління Burisma входять, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.