Порошенко: Децентралізація у Конституції - лише після повного припинення вогню

12:59, 28.06.2016
Порошенко: Децентралізація у Конституції - лише після повного припинення вогню

Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді. (Фото з офіційного сайту Президента України)

Україна повернеться до розгляду змін до Конституції в частині децентралізації лише після створення умов в сфері безпеки на сході України.

 

Про це під час урочистого засідання у Верховній Раді, з нагоди 20-ї річниці Конституції України, заявив Президент Петро Порошенко.

 

«Зміни до Конституції у другому читанні голосуватимуть не сьогодні і не завтра, і не 4 липня... Очевидно, що для внесення змін до Конституції в цій частині є чіткі попередні умови, перш за все - у сфері безпеки», - заявив Порошенко.

 

«Має бути встановлений повний та тривалий режим припинення вогню. РФ повинна вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. СММ ОБСЄ має встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону. Має відбутися реальне роззброєння всіх незаконних угруповань на цій території, встановлення зон безпеки», - заявив Президент з трибуни Верховної Ради.

 

Також Порошенко зауважив, що місцеві вибори на територіях тимчасово окупованого Донбасу мають відбутися «не під дулами бойовиків, а згідно українського закону і у відповідності до стандартів ОБСЄ».

 

«Лише за дотримання таких умов я готовий буду звернутися до Верховної Ради із закликом проголосувати за зміни Конституції у частині децентралізації у другому читанні»,  - додав глава держави.

 

Порошенко додав, що позиція України щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації знаходить повне розуміння з боку європейських партнерів.

 

«Упевнений в тому, що сьогодні ця позиція, і можу вам це повідомити, адже я повернувся тільки сьогодні о 4-й ранку з Брюсселя, що вона знаходить повне розуміння з боку наших європейських партнерів», - заявив Порошенко.

 

Президент зазначив також, що не вбачає підстав ставити під сумнів парламентсько-президентську форму правління в Україні, бо вона «один із наслідків Революції гідності, рівно як індикатор нашої причетності до європейської політичної культури».

 

На урочистому засіданні у Верховній Раді, з нагоди 20-ї річниці Конституції України, були присутні попередні Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко, члени Кабінету міністрів України, голови Верховної Ради України попередніх скликань, народні депутати першого-другого та нинішнього скликань, колишні прем'єр-міністри, керівники судової гілки, предстоятелі церков і релігійних об'єднань України, дипломати та інші.