Верховна Рада просить Вселенського Патріарха надати автокефалію Православній Церкві в Україні

12:34, 16.06.2016
Верховна Рада просить Вселенського Патріарха надати автокефалію Православній Церкві в Україні

(Президент Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій I під час обговорення створення єдиної помісної української православної церкви (березень 2016 р.))

Верховна Рада у четвер ухвалила звернення до Вселенського Патріарха Вафоломія із проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні і тим самим, визнати її незалежною від Московського Патріархату. За – проголосували 245 народних депутатів. Проти - лише 14 депутатів (11 з них – належать до «Опоблоку»).

 

Авторами звернення є голова Верховної Ради Андрій Парубій, народні депутати — Сергій Висоцький, Андрій Левус, Микола Княжицький, Марія Матіос, Віктор Єленський.

 

У зверненні народні депутати вказують, що «вже два роки, як Україна потерпає від збройної агресії зі сторони Російської Федерації», при цьому, всупереч усім міжнародним нормам права Росія анексувала Крим.

 

За таких умов народ України «вже не сприймає ідею церковного єднання з Блаженнішим Патріархом Московським Кирилом, який не лише не виступив на захист православних християн України, що потерпають від російської агресії, але й став одним із чільних ідеологів «русского мира», а, отже, й одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України».

 

З огляду на це, депутати звертаються до Константинополя, як до ПершогоПрестолу у Православній Церкві і нагадують, що «давня Київська метрополія протягом семи століть перебувала у складі Вселенського патріархату (з 988 року – Ред.), але 1686 року з грубим порушенням канонів була приєднана до патріархату Московського».

 

Саме тому депутати просять визнати нечинним акт 1686 р. як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів Православної Церкви. Крім того, депутати просять взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я.

 

«Заради блага Православної Церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині Помісних Православних Церков», - йдеться у зверненні Верховної Ради.

 

Нагадаємо, що 19—27 червня на Криті має відбутися Вселенський Православний Собор, який не проводився вже близько тисячі років. Серед цілої низки питань, на Соборі може бути ухвалене і рішення про надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

 

У березні 2016 року в Стамбулі Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій I обговорили питання створення єдиної помісної української православної церкви.