Одеська «вата»: в місті протестують проти перейменування проспекту Маршала Жукова

18:03, 13.06.2016
Близько сотні жителів мікрорайону Таїрова в Одесі, в основному жінки і пенсіонери, минулої суботи вийшли на мітинг проти перейменування проспекту Маршала Жукова на проспект Небесної сотні. Прибули й проукраїнські активісти. Задля безпеки жителів і активістів розділяв кордон iз поліцейських, яких приїхало сiм екіпажів.
 
«Ми вважаємо за потрібне донести до громадськості усю важливість нашої історичної спадщини. Жуков — це великий полководець, який відкривав парад перемоги у Москві 45-го», — каже «УМ» протестувальниця Олена Коренкова.

За її словами, влада, замість займатися безглуздими перейменуваннями, повинна робити реальні речі, наприклад, піднімати економіку країни. «До всього, ще й по місту почали закривати російські школи. Якщо вони так хочуть цього, тоді нехай порядкують у Західній Україні», — додає інша пані, Олена. 
 
Натомість активіст Андрій Байдар вважає, що Україна не повинна ділитися на схід і захід. «Кожен українець повинен пам’ятати тих людей, котрі по­клали своє життя на теренах української волі. Це повага не тільки для полеглих, а й для мільйонів їхнiх нащадкiв», — говорить він «УМ». 
 
Більшість учасників акції з обох сторін розійшлися після того, як представник районної адміністрації повідомив про призначення додаткових громадських слухань із питання перейменування даного топоніма.
 
Нагадаємо, в розпорядженні, підписаному «губернатором» Одеської області Саакашвілі, проспект Маршала Жукова перейменований на проспект Небесної сотні. Однак у мерії вважають це незаконним.