Генпрокуратура затримала керівника корупційної «схеми Курченка» (відео)

15:13, 11.06.2016
Генпрокуратура затримала керівника корупційної «схеми Курченка» (відео)

Олександр Сухомлин думав - звичайна перевірка документів. (Стоп-кадр з відео ГПУ.)

Генпрокуратура затримала Олександра Сухомлина, колишнього заступника міністра економіки часів Віктора Януковича. Про цеповідомив Генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу в суботу, звинувативши затриманого в контролюванні корупційних схем Сергія Курченка.

Зокрема, Олександр Сухомлин підозрюється у тому, що перебуваючи на посаді голови аукціонного Комітету нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, діючи у попередній змові з Віктором Януковичем, Миколою Азаровим і Сергієм Курченком, незаконно заволодів майном ПАТ «Украгвидобування» і ПАТ «Укрнафта».

 
"Контролював існування схеми Курченка, яка полягала в тому, що на спеціальних аукціонах продавалася не частина газу, яка потрібна дійсно для населення, а всього видобутого скрапленого газу, який після обмеження конкуренції потрапляли до фірм сфери впливу громадянина Курченка. В результаті члени злочинної організації продавали газ через автозаправні станції, а не населенню, і за ринковою ціною, а не за пільговою встановленою Кабміном. Внаслідок чого за висновками експертизи надприбуток склав 5,5 млрд грн", - повідомив Луценко.
 
Таким чином Генпрокуратура підозрює Олександра Сухомлина у розтраті 4 млрд гривень з державного бюджету України.

Голосіївський суд Києва вже прийняв рішення заарештувати затриманого на два місяці з найвищою сумою застави – 100 млн гривень. Нині екс-чиновник перебуває за гратами. За словами Луценка, досі тривають обшуки у помешканнях Сухомлина в п'яти областях.

Генпрокурор уточнив, що Олександр Сухомлин був затриманий у Києві. Під час затримання він не підозрював, що саме відбувається. "Думав, що це звичайна перевірка документів", - зазначив Луценко. За його словами, впливовий чиновник часів Віктора Януковича вільно пересувався по Україні та поза її межами і планував поїзду до Бразилії.
 
Двивіться на відео Генпрокуратури, як відбувалося затримання і що при цьому казав підозрюваний Олександр Сухомлин.