Конституційний Суд повернув відставним суддям довічні щомісячні виплати

13:20, 10.06.2016
Конституційний Суд повернув відставним суддям довічні щомісячні виплати

Конституційний Суд України визнав і оголосив неконституційним обмеження максимального розміру пенсій суддів у відставці сумою 10740 грн. Оскільки судді не бажають отримувати пенсію на загальних підставах, їм повернули довічне грошове утримання, урізане в 2015 році.

 

«Щоб ви правильно зрозуміли, свого часу Верховна Рада прибрала довічні додаткові виплати для суддів, які йдуть у відставку, судді стали отримувати пенсію на загальних підставах, як і кожен громадянин, - коментує рішення КСУ народний депутат Леонід Ємець. – Однак суддям це не сподобалося і, як результат, Конституційний Суд, у відповідь на звернення Верховного суду, п’ятницю повернув усім суддям додаткові довічні щомісячні виплати. Більш того, суд встановив, що норма, яка встановлювала можливі обмеження в 10 тис. грн. - не відповідає закону і скасовується. Таким чином, це може бути набагато більше, ніж 10 тис. грн.!».

 

Депутат Ємець пояснює, що в даному випадку йдеться не про нових суддів, які будуть набрані за конкурсом відповідно до нового закону. А навпаки, йдеться «про суддів, які працювали за часів Януковича, за часів Кучми..., які зараз терміново почнуть звільнятися, щоб отримати надвиплати».

 

За його словами, таке рішення КСУ обійдеться бюджету в 10 млн. грн.

 

Нагадаємо, що 22 січня 2016 року пленум Верховного суду звернутися до КСУ з проханням визнати невідповідними Конституції окремі положення закону «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якими на період з 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується.

 

Судді також просили визнати неконституційними положеннями ст. 141 закону, якими передбачалося призупинити з 1 січня 2017 року виплати щомісячного довічного грошового забезпечення після відставки і виплачувати пенсію відповідно до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

 

Верховний Суд обґрунтував своє подання тим, що зазначені положення закону суттєво звужують і частково скасовують обсяг конституційних гарантій незалежності суддів як складової їх правового статусу.