Українцям можуть дозволити змінювати по батькові

18:46, 06.06.2016
Верховна Рада має намір дозволити фізичним особам змінювати не тільки свої прізвища й імена, а й по батькові. За відповідний законопроект №2018 про внесення відповідних змін до Цивільного кодексу України у першому читанні проголосували 234 народні депутати.
 
У законопроекті пропонується доповнити ст.295 Цивільного кодексу України положеннями, які дозволяють фізичній особі змінювати не тільки своє прізвище і/або ім’я, як це передбачено в чинній редакції цієї статті, а й по батькові. В пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що внесення таких змін базується на необхідності виконання рішень Європейського суду з прав людини від 16 травня 2013 року у справі «Гарнага проти України» і дозволить ліквідувати відповідні недоліки чинного законодавства, які стали основою для винесення Європейським судом зазначеного рішення.
 
Уже зараз свою негативну думку стосовно цього закону висловили багато українців. Основною причиною такого обурення стала неконтрольованість зміни паспортних даних. Проте чиновники заспокоюють:  усі нюанси передбачено. «Ми чули про бажання Ради впровадити даний законопроект у дію. Всі зміни фіксуватимуться в єдиному державному реєстрі. Ми розуміємо, що цим можуть скористатись злочинці та «небажані» для Європи громадяни, тому для таких людей зміни у паспорт вноситимуть під пильним наглядом правоохоронців», — зазначила «УМ» прес-секретар одеської поліції Алла Марченко.
 
У свою чергу даний закон вважають позитивним  у ВР, вбачаючи в ньому можливість цивільного захисту дітей військових та тих, які проживають чи проживали на окупованій території. «Сьогодні для нас украй важливо наголошувати на важливості питання захисту дітей», — прокоментував законопроект Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
 
За його словами, такі зміни дозволять убезпечити таких людей та дітей від можливого шантажу з боку проросійськи налаштованих громадян.
Уживання по батькові в тому чи іншому вигляді властиво багатьом культурам, але найбільш характерно для тих народів, у яких прізвища з’явилися зовсім недавно або взагалі відсутні. На сьогодні широке поширення вони отримали в арабській, ісландській, монгольській, східнослов’янській та болгарській культурах.