Унікальний артефакт: в Шотландії реставрували 1800-літній нарукавник римлянина

17:08, 21.01.2024
Унікальний артефакт: в Шотландії реставрували 1800-літній нарукавник римлянина

Реставратор Бетан Браян з римським нарукавником. (Фото: Дункан МакГлінн/Національні музеї Шотландії)

У Шотландії в Національному музеї  реконструювали нарукавник римського воїна, якому приблизно 1 800 років. Його відновили з понад 100 фрагментів, знайдених у Трімонтіумі — комплексі римських фортів у Шотландії.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Guardian.

 

Нарукавник виготовили зі смужок латуні в другому столітті. Цей метал позначав статус воїна — латунь на сонці виблискувала, наче золота, тоді як більшість нарукавників виготовляли з простого заліза. Це один з трьох таких артефактів, що збереглися з часів Римської імперії в Шотландії, і найкраще збережений.

 

Юрист і антиквар Джеймс Керл знайшов нарукавник у 1906 році на місці форту Трімонтіум у Ньюстеді — тоді він думав, що це захисний нагрудник. У 1990-х роках артефакт ідентифікували як нарукавник, проте лише зараз змогли повністю відновити. Як зазначає доктор Фрейзер Хантер, нарукавник — це важлива частина спорядження легіонера.

 

«Латунь тоді була дорогим металом — це, ймовірно, річ високоповажного центуріона, офіцера давньоримської армії», — каже Хантер.

 

Реконструкція нарукавника тривала близько трьох тижнів. Метал нарукавника добре зберігся, як і фрагменти оригінальної шкіри на ньому.

 

Як повідомляла УМ, Google Earth в поміч: археологи знайшли римські військові табори в Аравійській пустелі.