Українському історику, археологу, етнографу Володимиру Антоно́вичу – 188, фото

14:03, 18.01.2024
Українському історику, археологу, етнографу Володимиру  Антоно́вичу – 188, фото

Володимир Антоно́вич - фундатор київської школи істориків.

Український історик, археолог, етнограф, археограф Володимир  Антоно́вич народився 18 січня 188 років тому в Махнівці (нині Вінниччина). Він вів у науковий обіг термін "Україна-Русь", громадський і політичний діяч Автор понад 300 праць з історії, археології і етнографії України, був однією з чільних постатей українського національного руху другої половини ХІХ ст. (1834-1908).

 

Про це нагадує газета Україна молода.

 

Володимир Антоно́вич першим виступив із концепцією споконвічності української самобутності, доводив, що українці є окремим, самодостатнім народом, а не "південною гілкою єдиного руського народу". Він створив українську археологію як науку. Розробив нову методику ведення розкопок, був організатором археологічних з’їздів в Україні.

 

Володимир Антоно́вич - фундатор київської школи істориків, з якої вийшло 40 докторів наук, співзасновник і голова Історичного товариства імені Нестора Літописця. Він став "батьком" багатьох відомих істориків, зокрема, Михайла Грушевського.

 

Як послідовник еволюціонізму, він не вірив у швидкі революційні зміни, вважаючи, що лише послідовна просвітницька діяльність і піднесення свідомості народу є єдино правильним шляхом.

 

Його вважали мозковим центром, інтелектуальним мотором українського руху. "Орієнтація на європейську культуру та історіографію вирізняла Володимира Антоновича з-поміж переважної більшості його попередників і сучасників. Вони звикли озиратися на російську і польську літератури. Він був перший справжній європеєць у вітчизняній історіографії, що підніс її над тим провінціалізмом, в якому вона потерпала досі.", - історик Михайло Брайчевський.

 

Народився Володимир Антоно́вич у збіднілій родині польських шляхтичів.

 

 

До десяти років перебував з батьками, які працювали гувернерами. Початкова освіта була домашньою. Навчався в Одеських гімназіях. Закінчив медичний і історико-філологічний факультети Київського університету св.Володимира (нині Національний університет імені Т.Шевченка).

 

У студентські роки Антоно́вич читав козацькі рукописи, твори Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, етнографічні збірки, які вплинули на його життєву і наукову позицію. Ще в студентські роки він висловиви думку, що "дивно жити в краю, не знаючи ні його історії, ні людей.". Поступово відбувалося самовизначення Володимира Антоно́вича як українця.

 

 

"Вплив російської культури на українців занадто великий і тому шкідливий, - констатував В.Антонович у 1891 р. - Російська література сильніша за українську, а російська мова надто близька до української - це збільшує небезпечність… Нехай молодь вчиться чужоземних мов, читає багатшу на ідеї західноєвропейську літературу - це буде корисніше для неї, аніж вплив російської літератури".

 

Як повідомляла УМ, Геніальному творцю вірша «Любіть Україну» Володимиру Сосюрі – 126.