Різдвяне диво: п'ята річниця підписання Томоса, фото

14:55, 05.01.2024
Різдвяне диво: п'ята річниця підписання Томоса, фото

Історичне підписання Томосу Вселенським Патріархом Варфоломієм. (Фото: сайт Європейської Солідарності)

У пʼяту річницю підписання Томоса народний депутат, п'ятий президент Петро Порошенко нагадав, що робота над створенням автокефальної помісної Православної Церкви України почалася значно раніше.

 

Діалог із Вселенським престолом щодо Томосу почали ще в 2015.

 

Як інформує УМ, про це йдеться 5 січня у повідомленні партії "Євросолідарність" з посиланням на соцмережі нардепа.

 

"Пʼять років тому Господь явив нам справжнє Різдвяне диво. Томос про автокефалію Православної Церкви України було підписано. Ми довго йшли, щоб отримати Томос. Ще у 2015 році наша команда розпочала діалог зі Вселенським престолом. Це були роки плідних переговорів. Держава і влада тоді зробили все, що могли і зобовʼязані були робити, щоб цей день відбувся", – написав Порошенко у соцмережах.

 

Політик вважає, що державницьке значення усього, що в ті дні відбулося на Фанарі – сьогодні зрозуміли навіть найзатятіші скептики.

 

 

"І вже ніхто не посміє сказати: для чого це все було? Світове православ’я – це сузірʼя незалежних та рівних Церков. І нарешті в цьому сузірʼї засяяла українська зірка", – сказав він.

 

Порошенко подякував Вселенському Патріарху за Його любов до України.

 

"Окрема вдячність Митрополиту Епіфанію, що у такий складний, зранений війною час, забезпечує єдність та множить силу Православної Церкви України. І велика вдячність Господу, бо без Його промислу цього б не сталося!" – сказав він.

 

 

Як повідомляла УМ, ФСБшне православ’я: тоталітарну секту УПЦ МП можна анулювати за два дні.