Легендарна діячка УПА Ганна Зелена відійшла у засвіти на 98-му році

12:21, 20.11.2023
Легендарна діячка УПА Ганна Зелена відійшла у засвіти на 98-му році

Легендарна діячка УПА Ганна Зелена. (Фото: Фейсбук Михайло Ухман)

Пішла з життя на 98-му році легендарна діячка УПА, волинянка Ганна Зелена (Абрамчук). Жінка була головною героїнею фільму "Шлях поколінь".  Ветеранка відійшла у засвіти на Волині.

 

Як інформує УМ, про це повідомив режисер Михайло Ухман у Фейсбуці.

 

"Я прошу владу Волині, громадських діячів, реконструкторські клуби, бійців ЗСУ і небайдужих людей – вшанувати пам'ять Ганни Зеленої, подруги Гиви, зв'язкової полковника УПА  – Клима Савура. Вічна пам'ять, дорога пані Ганно. Пробачте, що Ви не дожили до омріяної Вами перемоги. Царство небесне", – написав режисер

 

Як написав громадський діяч, боєць ЗСУ Сергій Приходько: "Не стало головної героїні нашого фільму "Шлях поколінь" нашої Ганни Йонівни. Людина Легенда і Людина Епоха....Легендарна зв'язкова УПА...За всі роки незалежності України не визнана Україною як борець за її незалежність...".

 

Ганна Йонівна Зелена народилася 20 квітня 1927 року у селі Скулин, Ковельського району Волинської області, і зростала найменшою в родині Абрамчуків. Крім неї, батьки виховували ще братика Данилка та сестричку Марічку.

 

Жінка закінчила два класи польської школи. Рідне село Ганни німецькі окупанти 1942 року спалили дотла.

 

У 15 років Ганна стала зв’язковою УПА. Спочатку була учасницею диверсійної групи Сергія Дятла (сотенного Дяченка), потім – особистою зв’язковою Дмитра Клячківського, командира групи УПА-Північ.

 

Разом з іншими дівчатами допомагала повстанцям – збирала полотно, різала його, зшивала і робила бинти. Жінки, які мали швейні машинки, шили одяг, фарбували його в дубовій корі.

 

Ганна в коси заплітала зашифровані листи – грипси, і носила їх в села Облапи, Доротище.

 

За доносом її арештували 10 червня 1945-го. Військовий трибунал засудив Ганну до 10 років каторги і 5 позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала в Норильську. Була учасницею повстання політв’язнів 1953 року, під час якого отримала важке вогнепальне поранення.

 

Після тривалого лікування отримала інвалідність. У зв'язку з цим була звільнена 1955 року. У рідному селі жити не дозволили, виселили до Дніпропетровської обласіь. Там за містом Ганна Зелена жила в однокімнатній квартирі з мамою і донькою. Працювала дояркою у сільськогосподарській артілі менше року. Через рік повернулася до рідного села Скулин на Волині.

 

Як повідомляла УМ, на 101-му році життя помер легендарний командир УПА Мирослав Симчич.