90-роковини терору: штат Нью-Йорк підтвердив визнання Голодомору геноцидом українського народу

10:25, 19.11.2023
90-роковини терору: штат Нью-Йорк підтвердив визнання Голодомору геноцидом українського народу

Штат Нью-Йорк видав прокламацію з нагоди 90-роковин Голодомору, у якій ще раз наголосив на визнанні Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу та проголосив листопад місяцем пам‘яті про український Голодомор-геноцид в Україні. (Фото: Фейсбук Оксана Маркарова)

Прокламацію з нагоди 90-роковин Голодомору видав американський штат Нью-Йорк, де ще раз наголосив на визнанні Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

 

Як інформує УМ, про це у Facebook повідомила посол України в Сполучених Штатах Оксана Маркарова.

 

Вона зазначила, що штат Нью-Йорк також проголосив листопад місяцем пам'яті про український Голодомор-геноцид в Україні.

 

"Дуже вдячні губернаторці штату Нью-Йорк Кеті Гокул за солідарність з Україною. Дякую команді Генеральному консульству України в Нью-Йорку та українській громаді за активну роботу із вшанування пам‘яті про жертв Голодомору", – подякувала Маркарова.

 

Вона закликала приєднатись до української громади, щоб спільно згадати мільйони невинних жертв Голодoмору 1932-1933, і зокрема запросила до церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору у Вашингтоні 25 листопада біля Меморіалу жертвам Голодомору.

 

Раніше Айова стала тридцять третім штатом США, де Голодомор 1932-1933 років визнали геноцидом українського народу.

 

Перед цим Голодомор визнали геноцидом американські штати Вашингтон, Мериленд, Аризона та Вайомінг.

 

Голодомор – штучно створений сталінським репресивним режимом голод 1932-1933 років у добу розквіту колективізації, тобто примусового відбирання приватного майна й організації колективних господарств. У результаті тих подій через відсутність їжі загинули, за різними оцінками, від чотирьох до шести мільйонів українців, переважно у сільській місцевості.

 

На сьогодні Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти близько трьох десятків країн світу, а також Європейський парламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

 

Як повідомляла УМ, «Вам що, мало 3,5 млн «померлих»?»: Прихована правда про Голодомор – плата України за відсутність національної історичної школи.