У Львові демонтували пам'ятник космонавтці та українофобці Валентині Терешковій

00:10, 09.11.2023
У Львові демонтували пам'ятник космонавтці та українофобці Валентині Терешковій

Скульптура, що складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі більше не бованіє у Львові. (city-adm.lviv.ua)

Пам’ятник радянській космонавтці, а нині депутатці держдуми рф Валентині Терешковій демонтували у сквері на вулиці Виговського у Львові.

 

Раніше і сквер і вулиця були названі іменем Валентини Терешкової, але в рамках декомунізації вулицю було перейменовано на честь українського гетьмана.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Львівська міськрада 8 листопада.

 

Відповідне рішення затвердив виконавчий комітет міської ради. Комунальники, на замовлення  Залізничної районної адміністрації, перенесли скульптуру перенесено до Музею тоталітарних режимів «Територія терору».

 

 

«Скульптура, що складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі, була  встановлена у сквері на вулиці Виговського у 80-х роках минулого століття. Тоді вулиця була названа іменем Валентини Терешкової – радянської космонавтки, а зараз - депутатки державної думи рф від партії «Єдина Росія», яка у 2014 році проголосувала за анексію Криму та низку дотичних до цього законів», - нагадують у мерії.

 

Як повідомляла «УМ», до музею «Територія терору» перенесуть радянські скульптурні композиції з Пагорбу слави.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Валентина Терешкова у 1963 році стала першою жінкою-космонавткою. Вона вийшла у відкритий космос на кораблі "Восток-6". Має звання Героя СРСР. У 1970-х роках була членкинею ЦК КПРС, згодом – народною депутаткою СРСР. Має звання генерал-майора авіації у відставці.

 

Терешкова відкрито підтримує політику путіна та стала ініціаторкою поправок до конституції рф, завдяки яким російський президент може висуватися на посаду ще двічі, до 2036 року. Також підтримала війну росії проти України після 24 лютого 2022 року.