З України намагалися вивезти нагороди учасника Червоного терору Євдокімова

16:31, 20.09.2023
З України намагалися вивезти нагороди учасника Червоного терору Євдокімова

Відправниця з Дніпра намагалася переслати до Франції шість орденів

Київські митники виявили на території України шість орденів організатора і учасника червоного терору, які незаконно намагалися відправити за кордон у міжнародних поштових відправленнях.  Експерти оцінили ці державні нагороди СРСР в 1,4 млн грн. 

 

Як інформує Україна молода, про це інформує Державна митна служба України.

 

За документами, відправницею усіх міжнародних відправлень була одна й та сама жінка з міста Дніпро. Пересилала вона їх до Франції.

Експерти визначили, що серед виявлених митниками нагород - чотири ордени "Красного Знамени", виготовлених зі срібла з домішками міді, орден "Отечественной войны" ІІ ступеня зі сплаву срібла з золотими накладками та нагрудний знак "Бойцу Красной Гвардии и Красному партизану" зі срібла з домішками міді.

 

На декількох нагородах наявні закріплені ниткою пломби та паперові наліпки, які вказують на те, що нагороди могли бути музейним або колекційним експонатом.  

 

За даними експертизи, два з виявлених орденів "Красного Знамени" належали Єфіму Євдокімову - повноважному представнику політичного карального органу радянської росії – ВЧК-ОГПУ. Один з цих орденів оцінили у 743 тис. грн, інший – у 285 тис. грн.

 

Відомо, що Євдокімов був безпосереднім організатором і учасником червоного терору на території України у 20-х-30-х роках минулого століття. Зокрема, знищував професійну еліту вугільної промисловості та металургії в рамках "шахтинської справи" на Донбасі. Для прикладу, у поданні до нагородження Євдокімова орденом "Красного Знамени" як про заслугу згадується про знищення ним не менше 12 тисяч людей.

 

Нагороди, що пересилалися з порушенням митного законодавства, Київська митниця вилучила.

 

Як повідомляла УМ, прикордонники  Білгород-Дністровського загону спільно з митниками запобігли вивезенню за кордон відомої скрипки італійського майстра Антоніо Страдіварі 1730 року виробництва.