В Іспанії комунальник знайшов золоті прикраси кельтських вельмож

18:23, 15.09.2023
В Іспанії комунальник знайшов золоті прикраси кельтських вельмож

В Іспанії знайдено дві золоті прикраси#з залізного віку

У Іспанії були виявлені золоті прикраси, віком 2 тис. років. Робітник місцевої водопровідної компанії Серхіо Нарсіанді натрапив на них під час робіт.

 

Дослідники вважають, що ця знахідка може розкрити нові аспекти історії залізного віку в регіоні Астурія. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Arkeonews.

 

Він натрапив на блискучий предмет, пізніше ідентифікований як торк — тип стародавньої прикраси на шию, схожої на намисто, що традиційно асоціюється зі знаттю. Згодом знайшли другу таку прикрасу. Вважається, що ці артефакти походять із залізного віку.

 

Виявивши ці предмети, Серхіо Нарсіанді негайно зв'язався з правоохоронцями для отримання рекомендацій щодо поводження зі знахідкою. За їхніми рекомендаціями повідомлено владу, і на місце події викликали експертів з Археологічного музею Астурії.

 

За словами дослідників, ця знахідка обіцяє пролити світло на досі невідомі аспекти історії залізного віку. "Це відкриття є дуже важливим, оскільки ми вперше знаємо точне походження двох цих цінних предметів, що є максимальним символом престижу для доримських спільнот, а також оточення, в якому вони знайдені", — заявили експерти.

 

Фахівці наголосили на важливості цих артефактів для розуміння звичаїв, технологій, культурного коріння та соціальної організації тієї епохи. Датування цих об'єктів є складним завданням, але археологи стверджують, що вони навряд чи старші за 2 500 років. Торки, зазвичай виготовлені з дорогих матеріалів, носили переважно кельтські та германські вельможі.

 

В обох виробах сконцентровані всі техніки античності, які використовував ювелір надзвичайної майстерності: лиття, філігрань, зерніння, зварювання, в поєднанні з естетичними та геометричними мотивами і стилями, що тепер дозволяє нам глибше заглибитися в такі аспекти, як розсіювання інших предметів, походження яких раніше було невизначеним", — додали фахівці.

 

Цікаво, що поблизу цих знахідок не виявлено жодних інших археологічних артефактів.

 

Як повідомляла УМ, в Італії  знайшли давньоримський вантажний корабель на дні Середземного моря, який має вік приблизно 2000 років. Унікальна знахідка містить сотні глеків, що робить її цінним археологічним документом.