В Україні оновлять систему професійних свят і днів пам’яті

17:53, 09.09.2023
В Україні оновлять систему професійних свят і днів пам’яті

Деякі професійні спільноти України відзначають свій день ще за радянськими лекалами. (Фото Офісу президента)

Уряд Шмигаля перегляне та оновить систему професійних свят і днів пам’яті в Україні.

 

Відповідне доручення Кабміну дав президент Володимир Зеленський.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у відеозверненні в суботу.

 

За його словами, вже багато років у другу суботу вересня в Україні відзначають одночасно День фізичної культури і спорту та День українського кіно.

 

«І подібних збігів у нашому календарі надто багато. День юриста і День художника. День будівельника і День працівників ветеринарної медицини. Є збіги професійних днів і днів пам’яті. Зокрема, наступного року, у травні, День памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу збігається з Днем науки. Очевидно, що є багато неприпустимих змішувань сенсів», - наголосив президент.

 

І додав, що деякі професійні спільноти відзначають свій день ще за радянськими лекалами:

 

«Деякі надзвичайно важливі дні пам’яті та дні українських здобутків узагалі не відображені в нашому офіційному календарі. Деякі професійні спільноти, чия робота заслуговує і поваги, і уваги, поки що не мають свого професійного дня – наприклад, спільнота українських істориків.

 

Власне, я доручив уряду України, відповідним державним інституціям переглянути всю цю систему державної уваги й оновити її справедливо й логічно».

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський поспілкувався зі студентами 29 навчальних закладів сфери фізичної культури та спорту із різних регіонів країни з нагоди Дня фізичної культури та спорту, який відзначається  суботу, 9 вересня.