На Хортиці виявили вже понад тисячу археологічних знахідок

22:46, 01.09.2023
На Хортиці виявили вже понад тисячу археологічних знахідок

Обміління Дніпра в районі острова Хортиця. (facebook.com/n.z.hortica)

Обміління Каховського водосховища внаслідок підриву росіськими терористами Каховської ГЕС відкрило історикам вже понад 1 тисячу археологічних знахідок у береговій зоні острова Хортиця у Запоріжжі.

 

Острів розташований трохи нижче за греблю ДніпроГЕС, ця місцина постійно досліджується археологами протягом останніх місяців.

 

Як інформує Україна молода, про це сказав науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії, археології та природи заповідника "Хортиця" Анатолій Волков у ефірі "Громадського радіо".

 

"Ми враховуємо як знахідки і дрібні уламки кераміки розміром, наприклад, декілька сантиметрів. Якщо так усе разом рахувати, то вже понад 1 тис. знахідок ми знайшли. Тут враховані як уламки, про які я розповів, так і монети, кулі, пряжки, ґудзики тощо. Тобто це не коштовні речі, але це матеріал, який несе історичну інформацію – про культурний побут давнини, про військові події", – розповів пан Волков.

 

Нагадаємо, що наприкінці червня на раніше затопленій ділянці берега заповідника "Хортиця" виявили унікальний старовинний човен, якому не менше ніж 300 років.

 

Пресслужба заповідника зазначила, що такі човни в давньоруському поселенні використовували для риболовлі й інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ.

 

За станом збереженості деревини фахівці припускають, що вік човна може сягати і 500 років, але також наголошують, що для точного датування необхідний радіовуглецевий аналіз.