Стилізований герб міста: на Волині студенти-історики знайшли унікальний артефакт

12:03, 16.08.2023
Стилізований герб міста: на Волині студенти-історики знайшли унікальний артефакт

Студенти факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки під час розкопок в історичній частині Володимира знайшли унікальну річ – стилізований герб міста. (Фото: Фейсбук Волинський національний університет імені Лесі Українки)

Студенти-історики знайшли унікальну річ під час розкопок у місті Володимир, що на Волині. Йдеться про стилізований герб міста Володимир XVI-XVII ст.

 

Ця знахідка - найдавніший міський герб в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Волинському національному університеті імені Лесі Українки у Фейсбуці.

 

У Володимирі студенти досліджують археологічним методом ділянки, де є потреба закладки нових труб.

 

Саме в одній із таких ділянок виявили залишки споруди, яка може бути міським магістратом, будинком міського урядника, міського голови, або людини, яка мала стосунок до міського управління, розповів викладач кафедри історії України та археології, представник і науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

 

"Ми відкрили цікаву споруду XVI століття із завалом кахляної печі, з титулатурою міського герба. Зараз ми проводимо дослідження, щоб забезпечити технологічну можливість виконання проєкту з реконструкції міських мереж і дослідити ту спадщину, що потрапляє в зону ризику під час будівельних та монтажних робіт", - розповів Баюк.

 

Віктор Баюк зазначив, що герб Володимира – найдавніший міський герб в Україні, він засвідчений 1324 році на листі міста Володимира до німецького міста Штральзунда.

 

Археолог пояснив, що знайдена корона кахельної печі є похідною від давньоруського герба, який зараз є офіційним міським гербом міста і датується 16-17 століттям.

 

Наразі роботи продовжуються, археологи знайшли ще 3 стилізованих герби Володимира і керамічну фігурку вершника. Всі знахідки згодом опрацюють відповідні фахівці-реставратори.

 

Як повідомляла УМ, срібний пояс германців ІІІ століття з Хмельниччини намагався продати «чорний археолог».